* 11 Kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce evin hasar gördüğü ve tonlarca çamurun aktığı 9 Mahallede sel sularının izleri duruyor. Dereye komşu bazı semt sakinleri: “Felaketin üzerinden 13 yıl geçti. Her yıl 1 kilometre yapılsaydı, şimdi dere ıslah olurdu” diyorlar.

“DERE 11 CANA MEZAR OLMUŞTU”
Sel sularının taşması sonucu felaketin yaşandığı İluh deresi çevresinde, hasarın izleri yıllar geçse de duruyor. 9 Mahallenin içinden geçen İluh deresi, 31 Ekim 2006 tarihinde sel suları sonucu taşmıştı. 11 Kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce evin hasar gördüğü ve 9 Mahalleye tonlarca çamurun aktığı Batman'ın Karşıyaka'sında bazı evlerde hala sel sularının izleri duruyor. Akyürek Mahallesi’nde yaşayan 49 yaşındaki 5 çocuk babası Abdülaziz Bakır, 13 yıl öncesinin felaketine dikkat çekiyor. Karşıyaka Mahallesi 224 sokaktaki iki katlı evin zemin katının sel felaketi sırasında sel sularıyla dolduğunu belirten Bakır: “Allah bir daha on günleri yaşatmasın. Akşam saatlerinde sel suları bastırınca bir anda su baskınıyla karşı karşıya kaldık. Canımızı kurtarmak için çıktığımız ikinci katta sabaha kadar yardım beklemiştik. Kiracı olduğumuz için bazı hayırsever yardım kuruluşları sayesinde geçici olarak Aydınlıkevler Mahallesi’nde 6 ay süreyle kiramız karşılanmıştı” dedi.

“DEREDE HİÇBİR ÖNLEM YOK”
Bakır, şöyle devam etti: “Aradan tam 13 yıl geçti, maalesef derede ıslah çalışmasını görmedik. Felaketin üzerinde tam 13 yıl geçti, eğer her yıl bir kilometre yapılsaydı şimdiye kadar İluh’un ıslahı bitmiş olurdu. Dere yıllar öncesi neyse şimdi de manzara aynı. Sadece zaman zaman derede biriken atıklar toplanıyor. DSİ bir metreyi bulan beton duvar montesi yaptı. Dere çevresinde herhangi bir önlem alınmadı. Kış mevsimi gelince, semt sakinlerinin çoğu ‘derede tekrar taşkınlık yaşanır’ diye tedirginlik yaşıyor. Özellikle yağmurlu havalarda dereye komşu olan birçok ev sahibi geçici olarak diğer mahallelerdeki akrabalarının yanına gidiyor. Tekrar ‘İluh taşacak’ diye korkuyoruz. Artık bu derenin ıslah edilmesinin zamanı gelip geçti.”

‘301 SOKAK’ TERK EDİLDİ
İluh Deresine komşu olan Karşıyaka Mahallesi 301 sokakta 31 Ekim 2006 tarihinde Kanat ailesinden 3 çocuk boğulmuştu. Balpınar Beldesinin Segirka yerleşim birimindeki sel sularından uzaklaşıp Batman'a gelen Kanat ailesinden 3 çocuğun da aralarında bulunduğu toplam 11 kişi, sel sularına kapılarak hayatını kaybetmişti. 301 sokakta yaşanan dramın üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen selin izleri evlerde duruyor. Bazı evlerin viraneye dönüştüğü 301 sokaktaki hasarlı evlerin onarılmadığını belirten çevredeki bazı Karşıyaka semt sakinleri: “Felaketin en hasarlı bölgesi 301 sokaktı. O gün bugün sokak tamamen boşaldı. Evler de viraneye dönüştü” dediler. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim