**Geçtiğimiz haftalarda tahliye kararını protesto etmek için eylem yapan Hasankeyf ilçesindeki esnafların talepleri olumlu karşılandı. Esnaflar, Haziran ayına kadar işyerlerinde kalabilecek.

** Hasankeyf’in tanıtım gönüllüsü ve esnaflarından Ömer Güzel: “Eylemimiz sesimizi duyurmak içindi. İl yöneticilerimiz bizi dinledi. Haziran ayına kadar işyerimizde kalacağız. İsteğimiz Hasankeyf halkıyla birlikte yeni yerleşim birimine geçmek” dedi.

HEYET, ESNAFI DİNLEDİ
Bir süre önce tarihi Hasankeyf çarşısındaki tahliye kararının ardından protestoda bulunan Hasankeyf esnafının çığlığı yanıt buldu. Çarşıdaki esnaflara Haziran ayına kadar sürenin verilmesi, ilçedeki gerginliği düşürdü. Hafta sonu esnafları dinlediğimiz tarihi mekandaki esnaflar, tahliye süresinin uzatılmasının sevindirici olduğunu belirterek: “Eylemden sonra Ankara’dan gelen bilirkişi heyeti bizi dinledi. Taleplerimiz raporlaştırıldı. İsteğimiz yeni Hasankeyf’e ilçe sakinleriyle birlikte geçiş yapmak” diyorlar. İşte Hasankeyfli esnafların son gelişmelerle ilgili görüşleri.

ESNAFLAR NE DİYOR?
Ömer Güzel: “Geçen haftalarla yaptığımız eylemi sesimizi duyurmak için yaptık. Sesimiz duyulsun istedik. Yeni yapılan Hasankeyf’e taşınmalarla ilgili sorunlarla karşılaşıyoruz. Burada yapılan aksaklıkları üst mercilere duyurmak istedik. O eylemden sonra sayın Valimiz Ahmet Deniz bize randevu verdi. Hasankeyf Kaymakamı Faruk Baygüven aracılığıyla Vali ile görüştük.  Vali bey de bize bu konuyla ilgili bir iyileştirme yapacağını söyledi. Dükkanlarımıza geri döndük. Resmiyette bir şey yok ama yeni Hasankeyf’teki işyeri ve evlerimiz bitene kadar eski Hasankeyf’ten taşınmayacağız. Bu Mayıs-Haziran ayına kadar devam edecek.  Eylemden sonra Ankara’dan ‘bilirkişi heyeti’ geldi. Buradaki olup bitenleri yakından takip ettiler. Hasankeyf’teki gönüllü birkaç vatandaş ve muhtarlarımız ile birlikte heyet ile görüştük. Yeni-eski Hasankeyf ile ilgili sorunlarımızı dile getirdik. Bu sorunlar bir dosya haline getirildi. Yeni Hasankeyf’in yaşanılır hale gelmeden taşınmamamızla ilgili 12 maddelik dosya oluşturduk. Umarım bu sorunlar çözülür ve vatandaşlarımız sorunsuz yeni yerleşim alanına gider. Ben de burada bir esnafım ve benim çarşıda iki işyerim var. Eğer buradan taşınırsak ikisinden de mahrum kalmış olacağım. Çok ağır şeyler istemiyoruz, bu sorunlar kolaylıkla çözülebilir. Yapılan ve yapılacak olan bütün çalışmalardaki sorunları biz iletiyoruz. Fakat bu sorunların üst yetkililere iletildiğini sanmıyorum. Eğer iletişmiş olsaydı olumlu ve yaklaşımcı bir sonuçları alırdık.”

Zeydan Ayhan: “Eski çarşıda uzun süredir dokumacılık yapıyorum. Ayrıca hediyelik eşyalar da satıyoruz. Neredeyse bütün ailem geçimini bu çarşıdan sağlıyor. Yeni Hasankeyf’teki evler ve işyerleri tamamlanmadan bu dükkanları boşaltılmamız istendi. Bazı arkadaşlarımızın evleri yıkıldı. Bununla beraber bazı camiler de yıkıldı. Yıkılan camilerin mahallelerinde yaşayan yaşlılar bu yüzden başka camilere gitmek zorunda kaldı. O bölgede 60 yaş üstü çok fazla insan var. Camiye gitmek için bile zorlanıyorlar. Bu en küçük bir örnek. Yetkililer, evlerimizi ve işyerlerimizi taşınmasını isterken gerekli olan yaşam alanının oluşturmadığını fark ettiğimiz için eylem kararı aldık. Eylemden sonra işyerlerimiz kapatılmadı. Bize biraz daha zaman verildi. Eylemin içinde olan negatif olayların dışında, sonradan pozitif gelişmeler oldu. Hasankeyf’te ilk defa ciddi bir eylem oluyor. İlk defa da tazyikli su ve biber gazına maruz kaldık. Biz eylemde bile kötü konuşmadık. Tam tersi bayrakla derdimizi anlatmaya çalıştık. Şimdilik boşaltıma çalışmaları durduruldu. Süreç devam ediyor. Şuan Hasankeyf’in en yoğun olduğu dönem. Buradaki halkın yüzde 80’i turizmle geçiniyor.”

Mehmet Nuri Aydın: “Yıllardır dokumacılık alanında Hasankeyf’te hizmet veriyorum. Daha önce yaklaşık 600 kişi bu mesleği yaparken Hasankeyf’te şuan 3 kişi kaldık. Burası tarihle var olan bir yer. Şimdi baraj olacak, Devlet maddi mağduriyetimizi karşıladı. Fakat yeni yerleşim alanına gitmemiz istenirken maalesef yetkililerin aksaklıkların olduğunun farkında değil. Buradaki halk zaten ayrılırken üzüntülü bir şekilde ayrılacak. Yetkililerin buradaki halkın hassasiyetini göz önünde tutması lazım. Yeni yerleşim alanındaki alt ve üst yapı sorunlarını bitirilmeyene kadar gitmeyeceğiz. İşyeri ve evler tamamlanmadan bizden nasıl burayı terk etmemiz istenir. Hala nasıl sorunlar yaşanıyor. Biz eylemimizi aykırı bir şekilde yapmadık. Sorunlarımız var ve bunların giderilmesini istiyoruz. Biz haklıyız. Şimdilik yetkililerde bize hak verdi. Evler ve işyerleri tamamlanmayana kadar bizi çıkarmayacaklarını söylediler.”

Abdullah Kutlu: “Geçimimi büfe işleterek sağlıyorum. Uzun zamandır yeni yerleşim alanına taşınmamız gündemde. Yeni yerleşim alanındaki evler faaliyete girmeden işyerlerimizi taşımamızı istediler. Bu mantık dışı. Biz orada kime satış yapacağız. Bıçak kemiğe dayandı ve eylem yapmak sorunda kaldık. Eylem sonrası yerleşim alanı faaliyete girmeden taşınmama garantisi verdiler. Umarım sözlerinde durular. Çünkü evler taşınmadan biz taşınmayacağız.” (Özel Haber; Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim