**Bölgede yaşananlar, Batman ve yöresindeki esnafı, kara kara düşündürüyor. Banka şubelerinin geçmiş dönemlerde olduğu gibi kredi talebini karşılamağını söyleyen bazı esnaflar; “Çözüm sürecinde bankalar kredi verebilmek için adeta yarışıyorlardı. Hatta cep telefonlarından SMS’lerle bankalardan davet gelirdi. Şimdi ise her şey değişti. Bankalar kendilerini ağırdan alıyor” diyorlar.
SMS’LER KESİLDİ
Ekonomideki çöküşün sürdüğü bölgede kredi talepleri için bankalara başvuran Batmanlı esnaflar, yaşanan olaylardan sonra bazı şube müdürlerinin tutumlarına anlam veremediklerini söylediler. Çözüm sürecinde cep telefonlarına bankalardan sayısız SMS’lerin geldiğini anımsatan Batmanlı bazı esnaflar, şöyle konuştular: “2 Ay öncesinde birçok banka kredi verebilmek için cep telefonlarından günde ortalama 5-10 kez SMS atardı. Hatta sesli mesajlardan bant kaydı yollanıyordu. Son 2 ayda ise yaşanan olaylarla birlikte zor duruma giren esnaf, bankalara başvurunca her şey tersine döndü. Şimdi kredi taleplerimiz nedense karşılanmıyor.”
“İPOTEKLER BİLE YETERLİ GÖRÜLMÜYOR”
Piyasanın durgunluğundan yakınan birçok esnaf, soluğu aldığı bankalarda, kredi taleplerinin tamamen rafa kaldırıldığına dikkat çektiler. İpotekli gayrimenkullerin banka tarafından işleme konulmamasından yakınan bazı esnaflar, şunları söylediler; “Kurban sonrası piyasada yaprak kımıldamıyor. İndirimli kampanyalar bile ilgi görmüyor. Tek umudumuz bankaların kredilerinde. Fırsatı bilen bazı bankalar bir an da kredi faiz taleplerini iki kata çıkardı. İpotekli bile yeterli görmeyen banka şubelerin bu tutumuna anlam veremiyoruz. Oysa Batı illerinde bankalar herkese dilediği kadar kredi talebini karşılıyorlar. Bölgede nedense banka şubeleri kredi vermekte ürkek davranıyor.”
EMLAK PİSAYASI DURGUN
Dört mevsimde de inşaat sektörünün canlı olduğu Batman’da son aylarda inşaat sektörü, bir anda bıçak gibi kesildi. Konut kredilerindeki faiz oranın artışıyla birlikte emlak satışlarında da düşüş yaşanıyor. 2 ay öncesinde modern konut fiyatlarının 350 bin TL’den alıcı bulduğu Batman’da emlak fiyatları düşüşe geçti. Son haftalarda satılık konutların arttığı kentte piyasanın durgunluğundan yakınan bazı emlakçılar; “Yaklaşık iki aydır bölgede başlayan olaylar emlak sektörünü de sarstı. Bölgede yine huzurlu illerin başında Batman yer alıyor. Konutlara eski rağbet yok. Daha önce günde 5-10 konutu soranlar şimdi satılık ilanların bulunduğu dairelere bile bakmıyor” dediler.
Editör: TE Bilişim