**Sağlık Bakanlığı’nın 19 Milyon 700 bin TL ile anlaşmaya vardığı Özel Alman Hastanesinin devir işlemlerinin bürokrasiye takılması, Mahatma Gandi (Aydın Arslan) cadde güzergahındaki onlarca esnafı zor durumda bıraktı.

**Aylardır hastanenin kapalı tutulması yüzünden siftahsız günler geçirdiklerini belirten çevredeki medical, eczacı ve bazı işyeri sahipleri; “Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Hastane bugün-yarın alınacak denildi. Fakat kiraları ödemeyecek duruma geldik. Belirsizlik yüzünden işyerlerinin bir bölümünü boşaltmak zorunda kalıyoruz” dediler.

DEVİR İŞLEMLERİ BÜROKRASİYE TAKILDI
21 Mart 2009 tarihinde açılan Batman Özel Alman Hastanesi, iki yıldır kapanınca Mahatma Gandi (Aydın Arslan) cadde güzergahındaki esnaflara zor günler yaşatıyor. Sağlık Bakanlığı’nın 19 milyon 700 bin TL ile anlaşmaya vardığı açıklanan hastanenin devir işlemlerinin bürokrasiye takılması güzergahtaki esnafları da etkiledi. Altı aydır hastanenin devir işlemlerinin yapılamamasından yakınan hastaneye komşu olan esnafların görüşlerinden başlıklar…



İdris Öztoprak (Esnaf): 2009’da açılan Alman hastanesi beş yıl hizmet verebildi. Maddi sorunlar yaşayan hastane neredeyse iki yıldır kapalı. Güzergahtaki esnaflar zor günler geçiriyor. Kiralarımızı cepten ödüyoruz. 400’e yakın esnafın bulunduğu bu güzergahta yüksek kiralar, her esnafı kara kara düşündürtüyor. Kamu Hastaneleri Birliği, hastaneyi alacak diye esnaf halen umutlu. Alım belirsizliği bir an önce ortadan kaldırılmalı. Mevcut Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları hastanesi, fiziki yapı olarak oldukça yetersiz durumda. 3-4 çocuğun bir yatakta tedavi gördüğü hastaneye alternatif olarak alınması planlanan özel hastanedeki devir işlemleri bir an önce yapılmalı.



Ali Seçkin (Esnaf): İki yıl öncesine kadar eski Aydın Arslan caddesinde hareketlilik görülmeye değerdi. Hastane kapanınca bıçak kesilir gibi işler bir an anda kesildi. Esnaf kirası ödemeyecek duruma geldi. Yine de esnaf hastane açılacak diye umutlu. Hastane açıldığında zararımı kapatırım diye bekleyen esnaf var. Nereden bakarsanız bakın, bu güzergahta 2 bin kişi hastanenin kapalı olması yüzünden sıkıntılı günler yaşıyor. Ödeneği hazır, alım işlemlerinin bile yapıldığı bir dönemde bürokrasinin ağır gitmesi bu güzergahta herkesi sıkıntıya soktu. Batman’ın en büyük mahallesi Kültür semti ve çevresindeki mahallelerde sağlık hizmetleri de verilemiyor.



İhsan Tezdiğ (Eczacı): Satıcı ile alıcı arasında bir anlaşmazlık var. Satışında hiçbir engel olmayan hastanenin aylardır sürümcemede kalması bu güzergahta onlarca esnafı sıkıntıya sokmuştur. Hastane üzerinde haciz varsa bu da engel değildir. Bürokrasiden kaynaklanan bir sorun ortada. Bu güzergahta esnaf, sıkıntılı günler geçiriyor. Yeni bir hastane yapmak yerine her yönüyle hazır ve merkezi konumundaki bir hastanenin yararlı olacağını herkes söylüyor. Fakat nedense işlemler yapılmıyor. Hastanenin kapanması yüzünden bizler de sağlık hizmeti veremiyoruz. Medical ve eczacılar, zor günler geçiriyor. Mevcut Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları hastanesinde bir yatakta dört çocuk tedavi görüyor. Bir an önce hastanenin devir işlemleri yapılmalı.


Nedim Aslan (Medicalci): İki yıla yakın bir süredir hastanenin kapalı oluşu elimizi-kolumuzu bağladı. Bu hastane yaşatılabilirdi. Ne yazık ki bu hastanenin açılması sanki birilerini rahatsız edecek bir algıyı oluşturdu. Hantal bürokrasi yüzünden bu sorun çözülmedi. Günde 4 bin TL ciro yaparken, şu anda 3 bin TL’ye yakın kirayı cebimizden karşılıyoruz. Yaklaşık 1.5 yıldır kirayı ödemekte zorlandım. 3-4 kiram birikince işyeri sahibi tarafından uyarıldım. Şimdi işyerimi boşaltıyorum. Artık tıkanma noktasına geldik. Böyle giderse birçok esnaf, bu güzergahı terk eder.




Hızni Yalçın (Esnaf): Hastanenin kapanması bu gözde güzergahı işlevsiz hale getirdi. Hastane açılınca kiralar bir an da fırladı. Şimdi esnaf o yüksek kiraları ödeyemiyor. Hastane kapanınca işyeri sahipleri de esnafın mağduriyetini görmezden geldi. Birçok kiracı, kirayı ödeyemez halde. En işlek güzergah, hastanenin kapanması yüzünden tenha bir sokağa dönüştü. Kamu Hastaneleri Birliği, bu hastaneyi alırsa diğer hastanelerin de yükünü hafifletmiş olur.



İhsan Bodakçi (İl Sağlık Müdürü): Hastane alımında süreç tıkandı. Top artık Sağlık Bakanlığında. Başka bir yöntemle bu işin çözülmesi bekleniliyor. Karşı taraf sorumluluğunu yerine getirmeyince iş tıkanma noktasına geldi. Hastane sahipleri, hacizleri kaldırmadı. Devir işlemleri yapılamayınca İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki dosyayı da kapatmak zorunda kalacağız. Bakanlık bu işe yeni bir yöntem bulacak. Sağlık Bakanlığının alım için gönderdiği para, Kamu Hastaneleri Birliği’nin hesabında duruyor. Hastanenin muhataplarına üç kez resmi yazı yazdık. Şifaen de uyarıda bulunduk. Bize dönmediler. Aramızda sözleşme var. Sözleşmeye uymadıkları için de burada devir işlemleri yapılamadı. Sağlık Bakanlığı ne diyorsa o doğrultuda hareket ediyoruz.

Ertan Taşkın (Avukat): Sözleşmede kurumun istediği fazla maddeler var. Sözleşmeyi önümüze getirdiler. Biz de imzaladık. ‘Hacizler kaldırılsın, işlemleri hızlandırırız’ dediler. İrademiz dışında fazla maddeli sözleşmeyi gerçekleştiremedik. Kamulaştırma tamamen idarededir. Basın üzerinden bu konu gündeme geldiği için de şimdi de bize dönmüyorlar. Hafta içinde Batman’a gelip bu sorunu çözmeye çalışacağız.




Dr. Hakan Pamukçu (Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri): Bakanlık, Özel Alman hastanesi için yeni bir yöntem arayışında. Batman’da dosya kapanırsa alım için yeni bir formül düşünülebilir. Önümüzdeki süreci beklemekte yarar var.

Editör: TE Bilişim