** Batman Engelliler Platformu, ‘Erişebilirlik ve Ulaşılabilirlik’ paneli düzenledi. Batman’da 8 Engelli derneğinin katıldığı panelde konuşan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi: “Hedefimiz, her engelli bireyin istediğinde engelsizmiş gibi her yere rahatça girebilmesini sağlamaktır” dedi.

PANEL İLGİ GÖRDÜ
Batman Engelliler Platformu’nun ‘Erişebilirlik ve Ulaşılabilirlik’ panelinin onuncusu, Mezopotamya Otel’de gerçekleştirildi. Gün boyu süren panele Batman’daki 8 engelli derneğin temsilcileri, bazı il yöneticileri, Batman Engelliler Platformu Genel Sekreteri Adnan Sapancı, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ve dernek üyeleri katıldı. Panelde konuşan Konfederasyon Başkanı Yusuf Çelebi: “Herkes için erişilebilir kent mekanları, toplumsal yaşama katılabilmenin vazgeçilmezidir. Kentsel yaşamın engellilerin erişebilirliğine uygun olarak düzenlenmesi yasal zorunluluktur. Engelli bireylerin en çok kaldırımların sürekliliğinin olmaması, standartlara uygun yüksekliklerde yapılmaması, standart kaydırmaz döşemelerle kaplanmamış olması, uygun rampalarla donatılmamış olması ve toplum tarafından fark edilmemesi sonucu engelli bireyle güçlükler yaşamaktadır” dedi.

“EŞİT HİZMET SAĞLANMALI”
Engelli bireylerin bilgiye ulaşabilmesinde eşit hizmet sağlanması gerektiğini de kaydeden Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, şöyle devam etti: “Kamu kurumlarının, vatandaşların tamamına eşit olarak hizmet etmesi gerekiyor. Erişilebilir internet sitelerinin geliştirilmesi birçok ülkede yasal zorunluluk haline getirilmiştir. Kuruma gidemeyecek durumda olan vatandaşların ya da engelli kullanıcıların da sunulan hizmetlerden faydalanması ve hayatlarının kolaylaştırılması sağlanmalıdır. İnternet siteleri, engelli, yaşlı gibi farklı kullanıcı kitlelerine de hitap edecek tasarım ve içeriği olmalıdır. Engelli vatandaşların günlük hayatlarını, kimsenin yardımına gerek duymaksızın, tek başlarına ve özgürce idame ettirebilmeleri için; sosyal çevrenin her yönüyle onlar için erişilebilir hale getirilmesi gerekir. Hedefimiz ülkemizde ‘sıfır engelli seviyesine’ ulaşmaktır. Yani ülkemizdeki her engelli bireyin istediğinde, engelsizmiş gibi rahatça her yere girebildiğini veya gidebildiğini başardığımızda bu hedefe ulaşmış olacağız.” (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim