** 13 Ocak 2011’de katıldığı yürüyüşte güvenlik ekiplerine taş atan Batmanlı 24 yaşındaki zihinsel engelli Suat Çelik’i, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi 3 yıl 5 ay hapse mahkum etti. Yargıtay’ın da cezayı onaylamasıyla Suat Çelik, Batman M tipi cezaevine konuldu…

** Adli Tıp Raporu ve diğer sağlık kuruluşlarından aldığı yüzde 50 engelli raporuna rağmen oğlunun mahkum edilmesine tepki gösteren baba Ali İhsan Çelik: “Oğlumun zihinsel engelli olduğuna dair 6 raporu var. Fakat bunlara rağmen mahkum edildi. Kararın iptali için Cumhurbaşkanına çıkacağım” diyor…

BİR BABANIN İSYANI
Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP), 13 Ocak 2011’de düzenlediği yürüyüşün ardından çıkan olaylarda polise taş attığı gerekçesiyle yakalanan yüzde 50 zihinsel engelli Suat Çelik, 3 yıl 5 ay hapis cezasıyla mahkum edilmesi, ailesini yıktı. 9 Çocuk babası Ali İhsan Çelik, Adli Tıp Kurumu başta olmak üzere devlet hastanelerinden verilen raporlara rağmen oğlunun mahkum edilmesine anlam veremediğini söyledi. Yargıtay’a da başvurduğunu belirten baba Çelik: “Oğlumun durumu ortada. Okuma-yazması bile olmayan oğlum altı engelli raporu var. Adli Tıp Kurumu’nun mütalaasına bile uyulmadı. İhtiyaçlarını karşılamakta bile zorluk çeken oğlum cezaevinde nasıl kalacak? Yargıtay’a başvurdum, ancak itirazım kabul edilmedi ve ceza onandı” dedi.

KARAR, SÜRECİN RUHUNA AYKIRI”
Mahkeme kararının, çözüm sürecinin ruhuna aykırı olduğunu da belirten baba Çelik, şöyle devam etti: “Ülkemizde çözüm süreciyle birlikte güzel gelişmeler yaşanmasına rağmen mahkemelerin önyargılı tutumları, çözüm sürecinin ruhuna aykırıdır. Zihinsel engelli birine bu ceza verilmesi hangi ülkede var? Sürecin devam edebilmesi için öncelikle bölge insanlarıyla barışın sağlanması gerekiyor. Oğlum hakkında verilen kararın bozulması için Cumhurbaşkanına dilekçe yazdım. Ancak bir cevap alamadık. Önümüzdeki günlerde Ankara’ya giderek sorunumu Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül’e de aktaracağım. Oğlumun serbest kalması için STK temsilcilerinden de destek bekliyorum.”

ADLİ TIP NE DİYOR?
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 7 yıl 6 ay ceza verdiği, ‘kısmi engel’ ve ‘iyi hal’den cezasını 3 yıl 5 ay mahkum ettiği Suat Çelik’le ilgili Adli Tıp raporunda şu görüşlere yer verildi: “Suat Çelik’in kurulumuzca yapılan muayenesi sonucunda elde edilen bilgi ve bulguların yorumlanmasından; cezai sorumluluğunu müessir, kişide şuur ve hareket serbestisini azaltacak mahiyet ve derecede olan (hafif derecede zeka geriliği) denilen akıl zayıflığının saptandığı, adli dosyanın tetkikinde sanığın mezkur suçu işlediği sırada fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını anlama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğini azaltacak derecedeki bu akli arızanın etkisi altında olduğunun anlaşıldığı, bu duruma göre Suat Çelik’in sanığı bulunduğu suça karşı cezai sorumluluğu tam olmadığı oy birliğiyle mütalaa olunur.”

Editör: TE Bilişim