** Yılda 1 Milyon ton fuel-oil’in üretildiği Tüpraş Batman Rafinerisi’nde dolum yapılan tankerler, işsizlerin ekmek teknesi gibi. Her tankerin içini saatlerce temizleyen gençler: “En zor temizlik işi bizim” diyorlar.

 

MAZOTLA TANKER İÇİNDE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre en fazla işsizin bulunduğu Batman’da, tankerleri temizleyerek geçimlerini sağlayanların ekmek mücadelesi objektiflere böyle yansıdı. Tüpraş Batman Rafinerisi’nde dolum yapılan tankerlerin içini temizlemek saatleri alıyor. Dar ve oksijenin yetersiz olduğu tankerleri saatlerce temizleyen işçiler: “Fuel-oil’i temizlemek saatlerimizi alıyor. Tanker içinde bazen zor anlar yaşıyoruz. Ekmeğimizi bu temizlik işinden kazanıyoruz” diyorlar. İşçiler, her tanker temizliğinden 100 ila 200 TL arasında ücret alıyor.

 

RAFİNERİDE TAŞIMACILIK DDY’DE
Kırıkkale Rafinerisi ile entegre olan Batman Tüpraş Rafinerisinde fuel-oil taşıma işini nakliyecilerden çok DDY gar’ı üstlendi. Daha önce Batman rafinerisinde dolumu yaptıkları fuel-oili Kırıkkale başta olmak üzere diğer rafinerilere ulaştırdıklarını belirten tankerciler: “DDY rafineriye özel hat yapınca Tüpraş, nakliye işini DDY’ye verdi. Daha önce yakıt nakliyeciliğini biz yapıyorduk. İşsizlere de istihdam alanı oluşuyordu. Birçok işsiz genç, araçları temizleyerek geçimini sağlıyordu” dediler.

Editör: TE Bilişim