**Geçen yıl verim düşüklüğünden 20 ton bal üretiminin elde edildiği Sason’da üreticiler, kooperatifleşmeye doğru yol alıyor. Belediye Başkanı Cuma Uçar, balı en çok TBMM’ye gönderdiklerini belirterek: “Sason balını bilmeyen yok” dedi.

SASON BALI MARKA YOLUNDA
Ünlü balıyla adından söz ettiren Batman’ın Sason ilçesi, marka ürün Belediye hareket geçti. Belediye Başkanı Cuma Uçar, üreticiler arasında kooperatif kurup balı Türkiye’nin dört bir yanı ile yurt dışına da ihracatını gerçekleştireceklerini kaydetti. Sason balının ünlü anzer balı değerinde olduğunu belirten Uçar, şöyle devam etti: “Çok kıymetli bir balımız var. Anzer balı değerinde Sason’da çok kaliteli bir bal üretiliyor. Fakat üreticiler tam kurumsallaşmadı. Hedefimiz, Sason balını kooperatifleştirmek. Kooperatifleştirdiğimiz zaman tamamen doğal organik bir bal, kooperatifleştikten sonra bütün ülke ve dünyada Sason balımızı tanıtacağız. Zaman zaman Sason balı ile ilgili festivaller düzenliyoruz. Festivalimize dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katılmıştı. Ülkenin her tarafına balımızı gönderiyoruz. Özellikle parlamentoya çok gönderiyoruz. Biz Meclis’e girdiğimiz zaman Sason balını tanımayan yoktu. Tek eksiğimiz kooperatif kurma. Bu yaptığımız zaman Sason balı her yönüyle markalaşmış olacak.”

“MERETO’NUN ETEKLERİNDE YETİŞİYOR”
Geçen yıl hava şartları nedeniyle düşük üretim yapıldığına işaret eden Sasonlu bal üreticilerinden Kemal Bozkurt, Sason balının Mereto dağının eteklerinde yetiştiğine dikkat çekti. Bozkurt, şöyle devam etti: “Bu balı, Türkiye’nin her tarafına gönderiyoruz. Kara kovan balı yüzde yüz doğal. Hiçbir katkı maddesi yok ve birçok hastalığa şifadır. Polen, propolis ve arı sütü satışını da yapıyoruz.  Sason balını en çok Ankara’ya, sonra İstanbul’a gönderiyoruz. Ankara’da bürokratlara hediye olarak daha çok bal gönderiliyor. Her yıl buradan TBMM’ye en az 500 ila 1 ton arasında bal gidiyor. Ankara bürokrasisinde bu bal çok biliniyor. Balın kilo fiyatı Sason’da 150, internet satışı ise 200 TL.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim