**Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü… ‘Emekçi’ kadınlar diyoruz. Yani bir işe gerçekten emek vermiş, o iş için uğraşmış. İş’ten kastımız sadece ticari anlamda değil. Ailesi için de emek veren kadınlarımız var. bugün onların da günü. Ama hem ticarette hem de ailesinde emek vererek, hayatın ‘kenar’ında kalan bir de ‘özel’ kadınlarımız var. Bugün size bu kadınlardan birkaçını tanıtacağız…

**Kaside Beğde, 19 Mayıs mahallesinde yaşıyor… 30 Yıllık evli ve 6 çocuk annesi. Bir yıl önce eşi işsiz kalınca evinin bahçesinde küçük bir kulübe inşa ederek en doğru bildiği işi yaptı. ‘Gözleme’ satarak ailesinin geçimini sağlıyor… Müzeyyen Tahiroğlu… O da 30 yıllık evli. 7 Yıl önce eşi işsiz kalmış. Kendi mahallesinde küçük bir çeyiz dükkanı açmış, şimdi işlerini büyüttü. Eşi de çalışmasına rağmen işini seviyor ve devam ediyor… Suna Sezgin’e de konuk olduk… Eşinden 11 yıl önce boşanmış. İki çocuğu var. Tekstil kentte 11 yıldır büfe işleterek hem annesine hem de çocuklarına bakıyor.


** 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar gününde ‘emekçi’ kadınları dinlememek olmaz. Gözlemeci Kaside, çeyiz evi işletmecisi Müzeyyen ve büfe işletmecisi Suna’yı dinledik. İşte ayakları üzerinde duran üç kadının iş hayatı…

“İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM”
46 Yaşındaki Kaside Beğde, 6 çocuk annesi. 30 Yıldır evli, 19 Mayıs mahallesinde ikamet ediyor. Bir yıl önce eşinin işsiz kaldığında evinin bahçesinde küçük bir kulübe inşa ettirerek çalışma hayatına başlamış. Beğde anlatıyor: “Eşim bazen tütüne gider bazen de inşaatlarda çalışır. Fakat bir yıldır hiç çalışamıyor. Ben de en doğru bildiğim işi yani gözleme yaparak aileme maddi destek sunuyorum. Çocuklarımın okul masraflarını çıkarıyorum. Evimin bahçesine kurduğum bu kulübe bana yaklaşık 5 bin TL’ye mal oldu. Bir yere kira ödeyeceğime taksitle evimin bahçesine kulübe yaptırdım. İşimi severek yapıyorum. Gelinim ile birlikte her sabah hamur açıp gözleme pişiriyoruz. Günde 100-150 adet arasında gözleme pişiriyoruz. Gözleme öğrencilere 1 TL. Sivillere ise 1.50 lira. Tüm kadınlara da eşlerine destek olmalarını tavsiye ediyorum. Ben en iyi bildiğim işi yaptım. Herkes en iyi bildiği işi yaparak üretime katkı sunabilirler” dedi.

KADINLARA DA İŞ SAĞLADI
5 Çocuk annesi 46 Yaşındaki Müzeyyen Tahiroğlu, yedi yıl önce çeyiz dükkanı açmış. Eşinin işsiz kalmasıyla bu işe giriştiğini belirtiyor Tahiroğlu. İkamet ettiği 19 Mayıs mahallesindeki kadınların ürettikleri el işi ürünleri de satın aldığını belirten Tahiroğlu, şöyle konuşuyor: “Eşim yedi yıl önce işsiz kaldı. Çocuklarımız için küçük bir çeyiz dükkanı açtım. Yedi yıldır çalışıyorum. Şimdi çok şükür eşim de çalışıyor. Ama yine de işimi bırakmadım, hatta büyüttüm. Şimdi hem züccaciye hem de çeyiz işleri satıyorum. Dükkanıma da oğlumun adını verdim. 2 Çocuğum üniversite bitirdi.  Önce küçük bir yer açmıştım ama şimdi mahallenin kadınları da bana iş getiriyor. Mahalledeki yaklaşık 10 kadın tülbent, bebek kıyafeti ve battaniye gibi işler işleyerek bana getiriyor. Ben de burada satıyorum. Boş kaldığım zamanlarda ben de el işi işliyorum. İlk başlarda zorlanarak yaptığım bu işi şimdi severek yapıyorum. Bırakmayı da düşünmüyorum. Tüm kadınlara çalışmalarını tavsiye ediyorum.”

HEM ANNESİNE HEM DE
ÇOCUKLARINA BAKIYOR
38 Yaşındaki Suna Sezgin ise 12 yıl önce eşinden boşanarak İstanbul’dan, Batman’a ailesinin yanına dönmüş. Sezgin, ÇATOM sayesinde kendi ayakları üzerinde durduğunu söylüyor. Tekstil Kent’te küçük bir büfesi olan Suna Sezgin: “Yaklaşık 12 yıl önce eşimden boşanarak İstanbul’dan, Batman’a ailemin yanına döndüm. Bütün ailem bana kucak açtı. Maddi-manevi tüm ihtiyaçlarım karşılanıyordu ama ben çalışmak istedim. ÇATOM’a başvurarak Şükran Altun ile tanıştım. Allah ondan razı olsun. Benim üzerimde emeği çok. Onun sayesinde kendi ayaklarımın üzerinde durmaya başladım. Babam vefat edince annem de yanıma yerleşti. Annem ve iki çocuğumla birlikte mutlu bir hayatım var. Bir kadın olarak her zaman sorunlar yaşadım, yaşamaya da devam ediyorum. Ama beni her zaman hayata bağlayan çocuklarım oldu. Ve yine bana her zaman destek sunan bir kadın var. Şükran Altun benim hep destekçim oldu. O’na ne kadar teşekkür etsem azdır. Kadınların birbirleriyle dayanışması çok önemli. Kadınlardan isteğim; hem cinslerine her zaman yardımcı olsunlar. Birbirimizi anlayalım ve destek sunalım. Hiçbir zaman umutlarını yitirmesinler” diye konuştu. (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim