**Bölgede olduğu gibi Batman’da da patlak veren olaylar ekonomiyi sarstı. Kentte 30’a yakın yetkili sigorta acentesi poliçeleri dondururken, Batman-Diyarbakır ve Batman-Ankara tren seferleri, tren güvenliği sağlanmadığı gerekçesiyle iptal edildi. Bazı beyaz eşya ile gıda şirketleri de yeni bayilikleri dondurdu.

 

SİGORTA ŞİRKETLERİ ÇEKİLİYOR

Kobani protestosu sonrası Batman kent merkezinde de çıkan olaylar, ekonomiyi vurdu. Sigorta şirketleri, poliçe işlemlerini rafa kaldırdı. Batman kent merkezinde 30’a yakın yetkili sigorta acentesinde işlemler büyük oranda durdu. Bölgeden çekilmeye hazırlanan sigorta şirketlerin, ‘toplumsal olaylarda’ riskli bölgelerdeki illerde bir süre işlem yapmamayı kararlaştırdı. Sigortalı işyeri oranının yüzde 10, araç sayısının da yüzde 40 civarında olduğu Batman’da, zarar gören çok sayıda özel otomobilin kaskosu olmadığından araç sahiplerinin hasarı karşılanmadı.

 

“AVM’LER SİGORTALIYDI”
Olaylar sırasında ateşe verilen ve tahrip edilen büyük AVM’lerin çoğunun sigortalı olduğu öğrenildi. Küçük çaplı işyerlerinin ise sigortasız olduğunu belirten Batman’daki yetkili sigorta acenteleri, şöyle konuştular: “Batman’da çok sayıda işyeri hasar gördü. Büyük AVM’ler dışında işyerlerinin çoğu sigortasız durumdaydı. Eğer orta ölçekli esnaf zamanında sigorta yapabilseydi zararları karşılanacaktı. Fakat bu durumda ne küçük esnafın ne de kaskosuz araç sahiplerinin zararları karşılanamayacak. Gözler, hükümetin yapacağı desteğe çevrilmiş durumda.”

 

TREN SEFERLERİ İPTAL

8 Ekim’de yaşanan olaylar nedeniyle Batman DDY Garı’ndan her gün Diyarbakır ile haftada beş gün başkente sefer yapan Güney Ekspres seferleri de durduruldu. DDY Batman Gar Müdürü Hidayet Göktaş, güvenlik gerekçesiyle tren seferlerinin bir hafta süreyle iptal edildiğini ifade etti. Batman Garından günde ortalama 200 kişinin yolculuk yaptığını belirten Göktaş: “Garımızdan her gün bölgesel iki, başkente bir Güney Ekspresimiz vardı. Yolculuk yapanların çoğu da dar gelirliydi. Tren güvenliği sağlanamayacağı gerekçesiyle Genel Müdürlük tarafından seferlerin iptal edilmesi kararlaştırıldı. İkinci bir emre kadar seferlerin yapılamayacağını yolculara duyuruyoruz” dedi.

 

YENİ BAYİLİKLER BEKLEYİŞTE

Kent merkezi nüfusu 400 bini bulan Batman’da bazı beyaz eşya ve gıda firmaları da yeni bayilikleri geçici bir süreyle bekleyişe aldı. Kayseri, Eskişehir ve İzmir’den bazı firmaların gıda ve beyaz eşyaya yönelik önümüzdeki günlerde bayilik vermeyi düşündüğü Batman’da talepleri son olaylarla birlikte askıya aldı. ‘Riskli bölge’ olduğu gerekçesiyle Batman’ın da aralarında bulunduğu bölgede turizm yatırımları kapsamında beş yıldızlı iki otel projesinin de dondurulduğu öğrenildi.

 

Editör: TE Bilişim