**Havaların ısınmasıyla birlikte Batman’daki göçerlerin yayla yolculuğu başladı. Nusaybin’den, Van’a kadar yolculukları devam eden Koçer kadınlar, yaylalarda besledikleri hayvanlardan elde ettikleri peynir, süt, yağ ve yoğurt gibi ürünleri satarak hem geçiniyor, hem de ekonomiyi canlandırıyor…

“ŞEHİR HAYATI SIKICI”
Ilık bir kış mevsimini geride bırakan Batman’daki göçerler, serin bölgelere doğru yolculuğa başladı. Batman’da Van’a kadar süren yolculuğun en büyük yükü göçer kadınlarda. Zahmetli ve zorlu yolculuğa rağmen göçer kadınlar hayatlarından memnun. Besledikleri hayvanlardan sağdıkları sütten elde ettikleri peynir ve yoğurdu, il ve ilçelerde satan göçerler, ekonomiyi de canlandırıyor. Batman’ın Korike mahallesinde ikamet eden göçer kadınlarla Hasankeyf çıkışında karşılaştık ve onları dinledik. Nusaybin’den, Van’a yolculukları devam eden göçer kadınlar, kurdukları küçük güneş enerjisi panelleriyle de ihtiyaçlarını karşılayacak elektrik elde ediyor. Üçyol mevkideki yaylalarda çadır kuran Gurbet (20), Mizgin (20), Fahriye (22) ve Emine Güneş (23), yaylalara çıkmadıklar zamanlarda şehir hayatından sıkıldıklarına dikkat çekiyorlar.

YÜK ONLARIN OMUZLARINDA
Çocuk yaştan beri yaylalara çıktıklarını belirten Göçer kadınlar: “Yaylaya çıkmak yaşamımızın bir parçası haline geldi. Biz koçerlik yapmasak eksik yaşarız. Hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütten peynir ve yoğurt elde ediyoruz. Hazırladığımız ürünleri günlük ya da bir haftadan sonra genelde bulunduğumuz ilin çarşısına götürüp esnaflara satıyoruz. Sattığımız ürünlerimize karşılık aldığımız para ile günlük ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Yayla ve meralarda hayvancılık yapmak kolay. Ancak özellikle kışın hayvan beslemek çok zor. En büyük yük ise biz kadınların omzunda. Hayvanlarla bire bir biz ilgileniyoruz. Sağıyoruz, ürünlerini değerlendiriyoruz. Tüm bu zorluklara rağmen dağlar-bayırlar bizim için çok güzel” diyorlar.

GÜNEŞ ENERJİSİYLE ELEKTRİK ÜRETİYORLAR
Göçer kadınlar, doğal yaşamın yanı sıra teknoloji hayatını da yakından takip ediyor. Akıllı telefonlar kullanan göçer kadın ve erkekler, beraberlerinde taşıdıkları küçük güneş enerjisi panelleriyle de elektrik ihtiyaçlarını karşılıyor. Göçer kadınlar anlatmaya devam ediyor; “Dünyadan bihaber değiliz. Akıllı telefonlarımız var. Küçük güneş enerjisi panelleriyle elektrik ihtiyacımızı karşılıyoruz. Haberleri takip ediyoruz. Biz uyandığımız zaman güneş doğmamış oluyor çoğu zaman. Ekmeklerimizi kendimiz pişiriyoruz. Ailemizdeki erkekler de bize yardımcı oluyor. Onlar koyunları otlatırken biz de çamaşır yıkıyoruz, yemek pişiriyoruz, atların yemini, suyunu veriyoruz. Yapacak iş çok. Bu yüzden sıkılmıyoruz. Yolculuğumuzun son durağı olan Van’a Haziran ayında varacağız.” (Özel Haber; Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim