*Geçen hafta sonu Diyarbakır’a Şıvan Perwer’le gelen Irak Kürdistan Federe Bölge Başkanı Mesut Barzani, Türkiye gezisini değerlendirdi. Barzani: “Kürdistan bayrağının Diyarbakır sokaklarında dalgalanması beni çok duygulandırdı” dedi.

DİYARBAKIR BİR RÜYA GİBİYDİ”
Diyarbakır gezisini değerlendiren Kürdistan Federe Bölge Başkanı Mesut Barzani, gördüğü ilgi ve alakaya minnettar olduğunu söyledi. “Diyarbakır’da gördüğüm manzara hayal miydi, gerçek miydi diye düşündüm. Orada daha önce gizlice de olsa gördüğüm Kürdistan bayrağıyla seviniyordum, fakat Kürdistan bayrağının alenen Diyarbakır sokaklarında dalgalanması beni çok duygulandırdı” diyen Barzani, şöyle konuştu; “Daha önce merhum Turgut Özal’la üç defa görüştüm, Özal Kürtlerin bir millet olduğunu söylüyordu, sorunu çözmeye yönelik uğraşı da oldu ama gücü yetmedi. Ak Parti ile aramızda neredeyse çatışma çıkacaktı. Onların da bizim de yanlışlarımız oldu. PKK’nin Kuzey’de bir savaşı olduğunu biliyoruz. Amacımız, Türkiye’deki Kürtlerin haklarının barışçıl yöntemlerle çözülmesidir. İlk kez Türkiye’de barışçıl yöntemlerden söz ediliyor, dilerim bu devam eder.”

BAŞBAKAN, ERBİL’DE UMUT VERDİ”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Erbil ziyaretinde Kürt sorunun çözümünde verdiği sözü de anımsatan Barzani, şöyle devam etti; “Başbakan artık ‘Kürtler inkar edilmeyecek’ dedi. Biz de diyalog ve barışçıl yöntemlerle Kürt sorununun çözümü halinde her türlü desteği vereceğimi söyledik. Bu bir fırsattır. Türkiye’de asker ve Kemalistler bu sorunun önünde hep engel oldu. Madem Kürt asimilasyonu olmayacak, Kürtler inkar edilmeyecekse biz de Türkiye ile siyasette yeni bir dönem başlattık. 15 yıl aradan sonra Türkiye’de dürüst bir siyaset başladı.”

ŞIVAN’I BEN GETİRDİM”
Diyarbakır’daki 380 çiftin nikah törenine davet edilmesinden duyduğu memnuniyetini anlatan Barzani, “Böyle bir davet karşısında çok mutlu oldum. Amed’e böyle bir törene katılmak beni mutlu etti. Diyarbakır’a giderken renk olsun diye bir de Şıvan’ı getirdim. Aslında Şıvan pek de istekli değildi, davetimi kırmadı. Çünkü o daha önce de bir çok kez davet almıştı. Israr ettim. Şıvan kırmadı, geldi. Keşke 380 değil de iki katı daha fazla evlenen çift olsaydı, hediyelerimizi onlara da dağıtırdık. Büyük coşkunun olduğu Diyarbakır’da Şıvan ile İbrahim Tatlıses’in birlikte ‘Peşmerge’ şarkısını söylemelerinden çok duygulandım, benim için büyük bir sürprizdi” dedi.

BELEDİYE ZİYARETİ MÜKEMMELDİ”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı ziyaretten de etkilendiğini ifade eden Mesut Barzani, “Belediye ziyaretindeki o sıcak karşılamayı dünyanın hiç birinde görmedim. Kürdistan’ın farklı renklerinden oluşan bir çok temsilciyi bir arada görmenin mutluluğunu yaşadım. Böyle coşkulu bir karşılamadan çok etkilendim. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bana Kürtçe, ‘Bı xer hatin’ (Hoş geldiniz) dedi. Oysa daha önce kimse Kürtçe konuşamazdı. Her şey mükemmeldi. Bu ziyaret Kürtler için bir milattı. Yeni bir gün, yeni bir dönem başlıyor. Bu kurtuluş kapısını kapatmamak gerekiyor” diye konuştu.

KONFERANS KÜRTLERİN BİRLİKTELİĞİDİR”
Ulusal Kürt konferansına da değinen Mesut Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kürt konferansında tek bir beklenti var, o da Kürtleri dünya milletleri sevisine çıkarmak. Milliyetçi değil, eşitlik, kardeşlik ve insanı değerde tutacak insanca bir yaşam hedefimiz. Konferansta partilerin kendi gücünü göstermeye değil, herkesin kongresi olmalıdır.” 

Editör: TE Bilişim