GÖVDE GÖSTERİSİ!


** BDP Batman, ilçe, belde belediye başkan adayları ile eşbaşkanlarının tanıtım mitingine katılan DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk ile BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kalabalık kitleye hitap etti. BDP’nin Mardin adayı DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürtlerin dört parçada mücadele verdiğini belirterek: “Kitlemiz, yol ve hastaneden çok özgürlük mücadelesi veriyor” dedi.


** BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise: “Dünya’da ilk defa eşbaşkanlık sistemiyle artık toplumun yarısı olan kadınlarımız da koltuklarda bulunacaklar” dedi. Roboski ve Paris’teki olayları da değerlendiren Demirtaş: “Bu katliamları unutmayacağız” diye konuştu.


TÜRK, KÜRTÇE KONUŞTU
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Batman, ilçe ve belde belediye başkan adayları ile eşbaşkanlarının tanıtım mitingiyle 30 Mart seçimine start verdi. Adayların yanı sıra Batman BDP Milletvekili Ayla Akat Ata ve BDP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Karabulut’un da katıldığı mitingde ilk konuşmayı Mardin Belediye Başkan adayı ve DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk yaptı. Kürtçe konuşan Türk, şunları söyledi: “Biz siyasetimize inanıyoruz ve güveniyoruz. Kürtlerin, Kürdistan’ın dört parçasında mücadelesi var. Biz, Kürdistan’a sahip çıkıyoruz. Birlik ve kardeşliğimizi pekiştirip, daha büyük başarı elde etmeliyiz. Devlet, yol ve hastane yapacağız diyor. Bu hizmetler devletin görevidir. Ama halkımız, özgürlük mücadelesinde ‘varım’ diyor. Bu seçim bizim için referandumdur. Bu seçimde rengimizi tüm Kürdistan’a yaymak istiyoruz.”


DEMİRTAŞ: “HIRSIZLIK YAPMADIK”

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP’li yerel yönetimin imkansızlık, baskı ve zulüm altında hizmet ettiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Belediye Başkanımız Necdet Atalay haksızca içeri alındı. Başbakanın çocuğunu teslim edemediği yargı, başkanımızı aldı. ‘Bilal Erdoğan’ı paralel devlete teslim etmem’ dedi ama Necdet Atalay’ı tutuklattı. Sonra Başbakan ‘Batman’ın sokakları çöpten geçilmiyor’ dedi. Batman Belediyesi’ne peş peşe müfettiş gönderildi. Belediyede müfettişler için oda açıldı. O da yetmedi, belediyenin kredisi kesildi. Başkan kredi bulmak için kapı kapı dolaştı, engellendi. Hırsızlık yapmayarak, hizmet ürettik. Belediyelerimiz öyle mucize ve sırlarla donatılmadı. Başkanların çelik kasa ve koltukları olmadığından hizmet verdiler. Bu kadar engellere rağmen belediyelerimiz hizmet verdi.”


90’LI SÜRECİ DENEMEYİN”
Seçimdeki yarışın demokratik bir ortamda geçmesini istediklerini belirten Demirtaş, şöyle devam etti: “Biz halkın iradesine güveniyoruz. Yeter ki seçim demokratik olsun. Halk kimi seçerse ona saygı duyulmalı. Burası dingonun ahırı değil, Batman’dır. Halk ayağı kalkmış. Devlet 90’lı yıllarda tüm imkanlarıyla gece-gündüz faili meçhul ve faili bilinen cinayetlerle teslim alamadığı Batman’ı bugün mü alacak? Bu seçimde de en iyi sonucu alacağımıza inanıyorum. Dünyada ilk defa belediyede eşbaşkanlık sistemini biz getiriyoruz. Toplumun yarısı da kadınlardır. En çok görev bu seçimde erkeklere de düşüyor. Kadın aday arkadaşlarımıza destek vermeliler. Kadınlar her yerde barışın temsilcisi oldular. Belediyelerde de artık koltuklarda olacaklar.”


PARİS OLAYI, 1 YILDIR AYDINLANMADI”
Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez cinayetlerinin halen aydınlatılamadığını da anlatan Demirtaş: “Geçen yıl Paris’te katledilen üç devrimci kadının hesabının sorulmadığına tanık oluyoruz. Bu öyle faili meçhul, bilinmeyen bir katliam değil. Fransa, Almanya istihbaratının göbeğinde, Türkiye istihbaratının tetikçiliğiyle üç Kürt kadını Paris’te katledildi. Bir yıl geçti, hiçbir şey yok. Bu katliamı unutturmaya çalışanlara sessiz kalmayacağız” dedi.


ONBAŞI SÖZÜNÜ DÜZELTİYORUM”
Roboski olayında Genelkurmay Savcısı’nın takipsizlik verdiği kararla tek bir kişiyle ilgili soruşturmanın açılmadığına işaret eden Demirtaş: “Başbakanın da bilgisi içinde bu katliamın yapıldığını Genelkurmay savcısı ortaya çıkarmış. 34 Ana kuzusunun ölümüne nedense savcı, suç teşkil etmemiş. Haksız da değiliz, 100 yıldır daha doğrusu Şeyh Sait isyanından bu yana Kürtlere yapılanlara suç değilmiş gibi bir anlayış var. Kürdü ve Alevi katledile edile devlet kurulmuş. Genelkurmay Başkanına ‘Onbaşı’ dedim diye bana dava açıldı. Buradan düzeltiyorum. Onbaşı değil, bir kişinin başı bile olamazsın. Kürd’e biçilen değer maalesef budur. Bu savcılar Kürd’e adalet dağıtamaz. Kürd’e ‘Kürdistan’ lazım. Kürtlerin bunu tamamlaması lazım. Kürtler de kendini yönetmekle bu zulmü artık ortadan kaldırır” diye konuştu.


HER GÜN POLİSLERİN YERİ DEĞİŞİYOR”
Demirtaş, konuşmasının son bölümünde de şu görüşlere yer verdi: “İçişleri Bakanının oğlu gözaltına alındı diye her gün polislerin yeri değişiyor. Üç bakanın oğlu içerdedir diye atamalar durmuyor. Roboski katliamında bir kişinin kıymeti yok muydu? Neden tek bir kişi hakkında soruşturma açılmadı. Ak Parti, Van Başkale’de parayla aday arıyor ama bulamıyor. Ak Parti adına Batman’da seçime hazırlananlar Başkale’ye baksınlar. Biz, bu toplumu mahcup etmedik, etmeyeceğiz de.” Yaklaşık 1.5 saat süren konuşmaların ardından miting olaysız sona erdi.

Editör: TE Bilişim