**Gerek sosyal sorumluluk projesi gerekse de daha temiz bir çevre için 5 yıl önce Batman’da ambalaj atığı toplama ve ayırma tesisi kuran ÇEVSAN Atık Geri Dönüşüm, Batman’da yılda 20 Bin ton atığı geri dönüşüme kazandırıyor.

HEM TEMİZ ÇEVRE HEM DE
GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, ‘çevre izin’ ve ‘lisans belgesini’ alan ÇEVSAN, 5 yıldır Batman kent merkezinin temiz tutulmasında üzerine düşeni yerine getiriyor. 310 Personel ve 200 toplayıcı ile günde ortalama 70 ton pet şişe, plastik, karton, naylon vb. gibi geri dönüşüm malzemesi toplayan ÇEVSAN Batman atık geri dönüşüm tesisi, ayrıştırdığı atıkları değerlendirecek üniteleri kurmayı hedefliyor. Atıkların toplanmasıyla birlikte kent merkezinin de temiz tutulduğunu belirten tesis sorumlusu Masum Tirki: “5 Yıldır kurulan lisanslı atık geri dönüşüm tesisimiz, şehrin daha temiz bir görünüme kavuşması hem de ‘çöpe atma geri kazan’ sloganı ile önemli bir ivme kazandı. Sadece Batman değil, komşu il ve ilçelerden gelen atıkları da değerlendiriyoruz” diye konuştu.

“ŞEHİR TEMİZLENİYOR”
ÇEVSAN Genel Müdürü Kahraman Ağaoğlu’nun belli aralıklarla tesiste denetimleri aksatmadığını kaydeden Tirki, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden aldığımız Çevre ve izin lisans belgesiyle Batman’ın ambalaj atığı toplama ve ayırma işini yapıyoruz. Aralarında Suriyeli sığınmacıların da bulunduğu atık toplama işinden bir çok aile ekmek kazanıyor. Yaz mevsiminde günde 70 ton üzeri, kış mevsiminde de 40 tonun üzerinde geri dönüşüm malzemesi topluyoruz. Bu hem ailelerin bütçelerine gelir getiriyor hem de şehrin temiz kalmasında önemli etken oluşturuyor.” Atık tesisinin çevre Mühendisleri İbrahim Halil Direk ile Metin İnsel, eğitim yuvalarında atık geri dönüşüm seminerlerini aksatmıyor.

“GERİ DÖNÜŞÜMDE HEDEF BÜYÜK”
Pet şişe, plastik, karton, naylon ve diğer geri dönüşüm malzemelerin de hedeflerinin Batman’da geri dönüşüme kazandıracak üniteleri kazandırmak olduğunu da ifade eden Tirki, “Atık geri dönüşüm işini bir yerde sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Biz de kazanıyoruz ama bu işte çalışanlar da. Kartonun tonunu 450 TL, plastiğin 800 TL, naylonun 1300 TL, pet şişenin de tonunu 1200 TL’den alıyoruz. Geri dönüşümde her şeyden önce vatandaşları broşürlerle temiz bir çevreye davet ediyoruz. Öğrencileri geri dönüşümde elde ettiğimiz kırtasiye malzemeleri ve kalem hediye ediyoruz. Batman’daki tesisimizde yılda 20 tondan fazla geri dönüşüm elde ediliyor. Atıkları ayrıştırdıktan sonra Gaziantep ve Kahramanmaraş’a gönderiyoruz” diye konuştu.

 “GEÇİMİMİZ GERİ DÖNÜŞÜMDEN”
Ailelerinin geçimlerini geri dönüşümden kazanan Ömer Kaçar ve Yaşar Batman, üç yıldır atık işinde çalıştıklarını söylüyor. İşlerini severek yaptıklarını belirten Kaçar ve Batman, şöyle konuştu : “Atık işinde çalışıyoruz ama bir o kadar da sağlığımıza dikkat ediyoruz. Tesisimiz bize sürekli yoğurt ve süt veriyor. Ayrıştırma işinde ailemizi geçindirecek kadar maaş alıyoruz. Batman’ın cadde ve sokaklarının daha temiz görünümü için de atık toplayıcıları ve bizlerin de emeği var. Bizler kendimizi Belediye’nin bir temizlik görevlisi gibi görüyoruz. Cadde ve sokaklarda ne atık varsa topluyoruz.” (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim