** 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde Batman Barolarının da aralarında bulunduğu 24 Baro, ortak açıklamada bulundu. Çocukların yaşadığı sorunlarına dikkat çeken Barolar, ‘çocuk cezaevleri’nin de kaldırılması gerektiğini duyurdu.

 

“ÇOCUKLAR İSTİSMAR EDİLİYOR”

Batman ve bölge Barolarının da aralarında olduğu 24 Baro, ‘20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü’nde ortak açıklamada bulundu. Çocukların yaşadığı sorunlara dikkat çeken Barolar: “Çok değil, 02.09.2015 tarihinde üç yaşındaki Alan Kurdi’nin sahile vuran cesedi, insanlığın kendisi ile yüzleşmesine neden oldu. Suriye’deki iç savaş nedeniyle yaşanan kitlesel göçlerde, ülkemizdeki göç yönetimi ve yasadışı göçle mücadeledeki yetersizliklerden en fazla yara alan kesimin çocuklar olduğu; bu süreçte çocukların yaşama ve korunma haklarının ağır bir şekilde ihlal edildiği görülmektedir. “

 

 

“ÇOCUKLAR KORUNMALI”
Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Bugün, çocuk cezaevlerinin var olma nedenlerinin tartışıldığı ve kaldırılmaları gerektiği yönünde oluşan sivil inisiyatiflerin çalışmaları göz ardı edilemeyeceği gibi, kapalı kurumların doğası gereği kendi şiddetini ürettiği yönündeki toplumsal gerçeklik karşısında, mevcut şartlarda cezaevleri ve tutukevlerinin öngörülen “iyileştirme” amacını gerçekleştiremediği açıktır. Tutuklamanın bir cezalandırma ve infaz olarak kullanıldığı ceza adalet sistemi içerisinde, çocuğun özgürlüğünden yoksun bırakılmasının en son çare olarak kullanılması gerektiği yönündeki uluslararası ilkenin, çocuğa yönelik koruma ve önleme noktasında gerekli altyapıyı oluşturamamış ülkemizde içselleştirilmediği görülmektedir. Açıklamada imzası bulunan Barolar Çocuk Hakları Merkezleri olarak, “çocukların çocuk olduğu” bilinciyle, yukarıdaki önerilerin hayata geçmesi için başta devlet olmak üzere ilgili tüm kişi ve kurumları yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.”

Editör: TE Bilişim