** 2000 Yılında Batman TEDAŞ Müdürlüğü’nün açtığı eleman sınavını kazanan 39 yaşındaki evli ve iki çocuk annesi Emel Boyraz, ‘askerlik’ yapma şartı nedeniyle işe alınmayınca dava açtı. Türkiye’de iç hukuk yolları kapanınca 6 yıldır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne açılan dava Boyraz lehine sonuçlandı.

 

** Türkiye, AİHM tarafından 10 bin avroyla cezalandırılırdı. Emel Boyraz’ın eşi Hasan Boyraz: “Eşim ikinci kez girdiği KPSS sınavını 2007’de kazandı. Tam 14 yıldır mağdur edildik. Bu süre için de 10 bin avro hiçbir şeyi karşılamayacak” dedi.

 

İÇ HUKUK TÜKENİNCE

TEDAŞ’ın KPSS ile açtığı güvenlik elemanı sınavını 2000 yılında kazandığı halde ‘askerlik şartı’ yerine getirmediği gerekçesiyle işe alınmayan 39 yaşındaki Emel Boyraz’a, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Bin avro verilmesini kararlaştırdı. Batman Barosu avukatlarından İlyas Solak, 2000 yılından beri Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını söyledi. Aynı durumda sınavı kazanan ve işe alınan Rehşan Bektaş’ı emsal gösterdikleri halde davanın sonuçsuz kaldığını belirten avukat Solak: “2008’de Türkiye’de iç hukuk tükenince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduk. Bu dava AHİM’de 6 yıl aradan sonra sonuçlandı” diye konuştu.

 

“EMSALE RAĞMEN…”

Avukat Solak, şöyle devam etti: “TEDAŞ o dönem eleman alımı şartnamesinde ‘askerliğini yapmış olma’ maddesine de yer vermiş. Fakat duyuruda erkek-kadın şartına yer verilmemişti. Müvekkilimin başvurusunda ‘kadın’ olarak talebini belirtmişti. Kurum, Emel Boyraz’a ‘sınavı kazandınız’ yazısı da göndermişti. Aynı tarihte işe başlatılan bir kadın daha vardı. Buna rağmen Emel Boyraz, işe başlatılmadı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, üç gerekçeyle Türkiye’yi 10 bin avroyla cezalandırdı. Türkiye’de eşit bir yargılamanın olmaması, yargı sürecinin uzun sürmesi ve cinsiyet ayrımının yapılmasından ötürü ceza aldı.”

 

“10 BİN AVRO BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEZ”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 4 Aralık’ta nihai kararı verdiği Emel Boyraz için verilen 10 bin avronun mağduriyetlerini ortadan kaldırmayacağını ifade eden Emel Boyraz’ın eşi Hasan Boyraz: “Türkiye’deki yargı ile AİHM’de süren dava 14 yılı buldu. Eşim sınavı kazandığı halde işe başlattırılmadı. 2007 tarihinde PTT’nin açtığı sınavı kazanarak önce dağıtım görevlisi oldu sonra da memurluğa geçiş yaptı. Eğer ikinci sınavda da eşim işsiz kalsaydı, psikolojisi altüst olacaktı. AİHM’in verdiği 10 bin avroluk ceza da hiçbir şeyi karşılamayacak. Oysa eşim o kurumda güvenlik görevlisi değil de memur olarak da atanabilirdi. Adaletin ne kadar geç işlediği ortada” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim