** Batman’ın Sason ilçesine bağlı Yeniköy’de çilek tarlalarında ilk ürün toplandı. Tarlada kilosunu 4-5 liradan sattıkları çileğin bu yıl bol verim verdiğini belirten üreticiler: “Yağışlı havalar sayesinde çilek üretiminde erken hasada başladık. Bölge illerinin yanı sıra ürünümüzü İç Anadolu ile yurtdışına gönderiyoruz” diyorlar.

“ÇİLEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ”
‘Çilekli köy’ diye bilinen Sason ilçesi Yeniköy’de, sezonun ilk ürünleri çıktı. Yaklaşık 10 yıldır 5 kişilik ailesinin geçimini iki dönümlük çilek tarlasından sağladığını belirten 44 yaşındaki Hüseyin Doğan: “10 Yıl öncesine kadar tütün ekiyorduk. Şimdi ise tütün yerine çilek ekiyoruz. Tütüncülük zor bir meslekti. Çilekte öyle zor ama tarlaya iyi bakıldığında iyi ürün veriyor. Çileğimizi Batman dışında bölgenin tüm illerine veriyoruz. Ayrıca diğer bölgelere de gönderdiğimiz çileği yurt dışına da pazarlayabiliyoruz. Bu yıl çileğin kilosu tarlada 4 ila 5 TL arasında alıcı buluyor” dedi.

MUHTAR: “DESTEK BEKLİYORUZ”
Yeniköy muhtarı İsmail Doğan, 45 haneli köyde hemen herkesin tarlasında çilek ekimini yaptığını söyledi. Köyde yılda ortalama 100 tonun üzerinde çilek ekiminin yapıldığına işaret eden muhtar Doğan, şöyle devam etti: “Köyümüzde bir hayvancılık, bir de tarım olarak çilek, ailelerin geçimini sağlıyor. Her aile ortalama çilek bahçesinden 3-4 ton çilek alabiliyor. Daha önce köyümüzde düşünülen soğuk hava deposu projesi gerçekleşmedi. Tarımdan da ürünümüze yeterli düzeyde destek alamayınca, sorunlarımızla baş başa kaldık. İyi destek verilirse çilek üretimi köyümüzde ikiye katlanır.” Öte yandan çilek üreticilerinden Fırat Sezgin ise Sason çileğinin kasasını yol kenarlarında 20 TL’den sattığını ifade ederek: “Günde 20-30 kasa çilek satıyorum. Bu yıl çilek hasadından iyi verim bekliyoruz” dedi. (Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim