*Batman Ziraat Odası ile Tarım Kredi Kooperatifi’nin yöredeki çiftçiyi bilgilendirmeye yönelik eğitimine köylüler ilgi gösteriyor. Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, “Köylerde Ziraat Mühendislerinin de bulunduğu heyetle çiftçilerimizi tarım sektörünün bir çok alanında bilgilendiriyoruz” dedi.

MÜHENDİSLER BİLGİLENDİRİYOR

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi ile birlikte köylerde çiftçiyi bilgilendirmeye yönelik eğitim çalışmasına start veren Batman Ziraat Odası Başkanlığı’ndaki tarım heyeti, hafta sonu Binatlı köyündeki çiftçilerle buluştu. Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Ziraat Yüksek Mühendisi Kübra Sedef İraz, Ziraat Mühendisi Songül Özhan, Kazım Epaydın, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan ve GAP TEYAP Uzmanı Hatice Demir Kaya’dan oluşan tarım heyeti, Binatlı köyündeki çiftçilere bir saat süreyle eğitim verdi. Ziraat Odası Başkanı Aydiş, çiftçilere yönelik eğitim amaçlı çalışmaları bir çok köyde sürdüreceklerini kaydetti. Amaçlarının bitkisel ve hayvansal üretimde meydana gelebilecek kayıpları önlemek olduğunu belirten Aydiş, “Tarımdaki bu kayıpların ortadan kalkması için etkili sistemin tarım sigortası olduğunu çiftçiye anlatıyoruz” diye konuştu.



UZMAN KAYA, “DESTEK SADECE BUĞDAYA”

GAP TEYAP Model Projesi İl Uzmanı Hatice Demir Kaya, 2006’da yürürlüğe giren devlet destekli kar amacı gütmeyen tarım sigortasının çiftçinin rahat bir nefes aldırdığını ifade etti. Bu yıl uygulamaya konulan ilçe bazlı kuraklık verim sigortasının yararına dikkat çeken Kaya, şöyle konuştu: “Devletin prim desteği poliçe prim tutarı %60’ı kadardır . Bu kapsam alanında sadece buğday vardır. 2018 yılı ve sonrasında tarla ürünlerinin tamamını kapsaması düşünülmektedir. Kuru tarım alanlarında kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağış nedeniyle ilçe ortalama verimi belirlenmiş olan eşik değerin altına düşmesi halinde hasar ödemesi yapılan bir sigorta programından tüm çiftçilerin yararlanmasını istiyoruz.  İlçe verim ortalaması TÜİK verileri esas alınarak yapılıyor. Kuraklık verim sigortasına başvuru yapmak isteyen çiftçiler bu konuda görev yapan 24 acenteye başvurabilir. Başvuruda poliçe son kabul tarihi Batman için 28 Şubat 2017’dir.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim