**650 Yıllık El-Rızık Camii minaresinin de taşınması için Er-Bu İnşaat firması, platform kurdu. İçinde çift yollu merdivenin olduğu minarenin müthiş bir sanat abidesi olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen: “Sultan Süleyman Koç minaresinden sonra şimdi de taşınacak önemli eserlerden biri de El-Rızık camii minaresidir. Bu eserleri taşınma hazırlıklarını görünce hüzünleniyoruz” dedi.

DİCLE KIYISINDAKİ MİNAREDE TAŞINIYOR
Geçen yıl Türkiye’de ilk defa uygulanan projede baraj gölü alanından taşınan ve dünya ölçeğinde bütüncül olarak götürülen 540 yıllık Zeynel Bey Türbesi kümbeti, 12 Mayıs 2017’de kültürel parka nakledilmişti. Bu yılın Ağustos ayında Artuklu Hamamı, Ekim’de de İmam Abdullah Zaviyesi yeni yerleşim birimi yakınındaki ‘arkeopark’a bütüncül olarak ulaştırılmıştı. Dicle Nehri kıyısındaki 650 yıllık El-Rızık Camii minaresinin de Sultan Süleyman Koç minaresi gibi taşınacağını ifade eden Başkan Kusen: “Eyyubi sultanı Süleyman tarafından yapılan minarenin orta kısmında bitkisel süslemelerin içine Allah’ın 99 ismi yazılmış. Arapça kufi yazılar hayranlık derecede güzeldir. Minarenin en önemli özelliği çift merdivenli olmasıdır” diye konuştu.

“HÜZÜNLENİYORUZ”
Başkan Kusen, şöyle devam etti: “İçinde çift yönlü merdivenin olduğu, inen ile çıkanın birbirini görmediği tarihi minaredeki çift merdiven mükemmel bir sanatı günümüze taşıyor. Bu minarede taşınma işi zaman alacak. Şaheser bir yapıt olan bu minarenin en geç gelecek yılın ilk aylarında kültürel parkta olacağını tahmin ediyoruz. Tarihi eserlerin yeni yerleşim yerine taşınmasına yönelik çalışmaları gördükçe hüzünlenmemek elde değil. Çünkü çocukluğumuz ile gençliğimizin geçtiği bu noktalarda eski eserleri görmeyince bir hayli duygulanıyoruz.” (Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim