** Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Batman başta olmak üzere cezaevlerindeki nakilleri Meclis’in gündemine getirdi. Ata, soru önergesinde; “Cezaevlerinde sistematik bir sürgün politikası izleniyor” dedi…


AİLELER ZOR DURUMDA”
Son günlerde Güneydogu’daki tutuklu ve hükümlülerin farklı cezaevlerine nakil edilmesini BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, TBMM’ye taşıdı. Ata’nın Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in cevaplamasını isteği soru önergesi şöyle; “Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri Batman Cezaevi’nden 16, Mardin’den 50, Diyarbakır’dan 65,. Siirt’ten 72 ve Muş Cezaevi’nden 71 mahpusun sürgün edilmesiyle son günlerde yeniden gündeme taşınmıştır. Son 10 günde mahpusların ailelerinin bulunduğu illerdeki cezaevlerinden uzak yerlere gönderilmesi sistematik bir ‘sürgün politikası’ izlendiğini göstermekte ve tutsaklarla beraber ailelerin de bu baskı politikasının mağduru haline getirilmek istendiğini ortaya koymaktadır. Bunlarla beraber, Muş, Siirt, Diyarbakır cezaevlerinden de bu hafta içinde yaşanan sürgünler, aileler için zor koşullarda gerçekleştirilen görüşmelerin daha da azalması anlamına gelecektir. Sürgün edilen tutsaklar arasında yaşları sekseni bulan ve ağır hastalıktan ötürü tedavi görenlerin ve engelli mahpusların da bulunduğu ve ring aracıyla yapılan sevklerden ötürü bu tutsakların pek çok sağlık sorunu yaşadığı da bilinmektedir.”


SÜRÜLEN MAHPUS SAYISI KAÇ?”
Ata’nın soru önergesindeki maddeler ise şöyle; “- 2009 yılının başından itibaren "yer darlığı" gerekçesiyle sürgün edilen mahpus sayısı kaçtır? Bu mahpusların yargılandıkları dava konuları nelerdir? - 2009 yılının başından itibaren sürgün edilen mahpuslar arasında hastalık dolayısıyla tedavi görmekte olan kaç kişi vardır? - Bahsi geçen süre zarfında sürgün edilen mahpuslar arasında 65 yaşının üzerinde olan kaç kişi bulunmaktadır? - Ağır hastalığından ötürü tedavi görmekte olan mahpsuların nakil gerekçesiyle tedavilerine ara verilmesinin yol açtığı sorunların nasıl çözülmesi planlanmaktadır? Bu mahpusların 1500 km’yi aşan uzaklıkta bulunan cezaevlerine gönderilmesi zaruri ve tek seçenek midir? - Nakli gerçekleştirilen tutsakların sevk masraflarının kendileri tarafından karşılanmasının istendiği yönündeki beyanlar gerçeği yansıtmakta mıdır? - Sürgünler gerçekleştirilirken mahpusların nakledileceği cezaevleri hangi kriterlere göre belirlenmektedir?- Yer olmadığı gerekçesiyle mahpusların sürgün edildiği cezaevlerinde mahpuslardan boşalan koğuşların bağımsız odalara dönüştürüldüğü yönündeki iddialar gerçeği yansıtmakta mıdır?- Ailelerinin yaşadığı yerlerden yaklaşık 1500 km uzaklıktaki cezaevlerine sürgün edilen mahpusların ziyaretçileriyle görüşme haklarının fiilen ihlal edilmektedir. Cezaevindeki yakınlarını görmesi bu yolla engellenmiş olan ailelerin mağduriyetlerini gidermek için yapılması düşünülen bir çalışma var mıdır?”

Editör: TE Bilişim