** İHD Batman Şubesi, basın açıklamasıyla cezaevlerinde 323’ü ağır toplam 905 hastanın olduğunu açıkladı. Açıklamayı okuyan İHD yöneticisi İlyas Tarım: “Mevcut durum insan onuruna aykırı bir muameledir” dedi.

“323 AĞIR HASTA VAR”
İHD Genel Merkezi Hapishaneler Komisyonu’nun başlattığı ‘Hasta mahpuslara özgürlük’ kampanyası kapsamında İHD Batman Şubesi, Yılmaz Güney Sinema salonu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İHD Şube Başkanı Mehmet Bağatır ve yöneticilerin katıldığı açıklamada ‘Ölüyorlar, daha ne kadar sessiz kalacaksınız? Hasta tutsaklara özgürlük’ pankartı açıldı. Basın açıklamasını okuyan avukat İlyas Tarım: “İHD Genel Merkez verilerine göre Türkiye cezaevlerinde 323’ü ağır toplam 905 hasta mahpus bulunmaktadır. Cezaevlerinde bulunan hasta mahpuslar her geçen gün eksilerek artıyor, yaşamını yitiren bir hasta mahpusu cezaevinden tabutla çıkarmış olmanın utancını yaşarken, yeni birçok hasta mahpusun ismini listelere yazmak zorunda kalıyoruz” dedi.


“YAŞAM HAKKI ENGELLENEMEZ”
Tarım, şöyle devam etti: “En temel insan hakkı olan yaşam hakkının, hasta bedenlerin hapsedilmesi yoluyla ihlal edilmesini kabul etmeyeceğiz. Hasta mahpusların serbest bırakılmaması, insan onuruna aykırı bir muamele, işkence ve sürece yayılmış bir idam cezasıdır. Türkiye cezaevlerinde bulunan ve cezaevi koşullarında bulunmamasını gerektirecek düzeyde hasta olan, gerekli tedavilere ulaşmak için dışarıda olması gereken ya da ceçaevlerinde hastalığı ağırlaşan insanlar derhal serbest bırakılmalıdır. Dışarıda, içerisinde bulunduğunuz olağanüstü haller, çatışma ve savaşlar, siyasi mücadele ve kavgalarınız hasta mahpusların taleplerinin gözardı edilmesi hakkını sizlere vermez. 26 Ekim Dünya Hasta Hakları gününde insan hakları savunucuları olarak hapishanedeki hasta mahpusların olduğunu ve bu mahpusların sesi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.”

Editör: TE Bilişim