*03.09.2011 Tarihinde tahliyesine 5 gün kala Batman M Tipi Cezaevinde intihar eden Muhammet Sait Platin’in olayında cezaevindeki görevliler açık ihmalden yargılanacak. Yargıtay’ın kararını değerlendiren acılı baba Ramazan Platin, “Adalet yerini buldu” dedi.

*Batman Cezaevi’ndeki intihar olayının cezaevi yönetimine ders olmasının gerektiğini belirten Platin, “Oğlum Muhammed Sait’in davasında görevlilerin ihmali ortadaydı. Ölüm, bu kadar basit olmamalı. İnsan hayatı bu kadar ucuz ve değersiz değil” diye konuştu.

YARGITAY, DAVAYI BOZDU

Aldığı 50 günlük cezanın 45 gününü dolduran ve tahliye olmasına 5 gün kala intihar eden oğlu Muhammet Sait Platin’in olayında Batman M Tipi Kapalı cezaevindeki bazı görevlilerin ihmali olduğu iddiasıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne başvuran 57 yaşındaki Ramazan Platin, kararın bozulması ile adaletin yerini bulduğunu söyledi. 03.09.2011 tarihinde Batman M tipi cezaevinde intihar eden 27 yaşındaki Muhammet Sait Platin’in olayının araştırılmasını isteyen evli ve 4 çocuk babası Ramazan Platin, Batman 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne açtığı davada Cezaevi görevlilerinden 6 kişinin ‘görevi kötüye kullanma’ davasının beraatla sonuçlanması üzerine Yargıtay 5. Dairesi’ne başvurduğunu söyledi. Yargıtay’ın 2013/5470 Esas no ve 2014/10912 nolu kararla beraat davasını bozduğunu belirten baba Platin, “Oğlum Muhammed Sait’in tahliyesine 5 gün kala intihar etmesi bizi derinden sarsmıştı. Olayda görevlilerin ihmali ortadaydı. Fakat hukuki mücadelemizi Yargıtay’a taşıdık. Adalet de yerini buldu” dedi.

İNSAN HAYATI UCUZ OLMAMALI”

İkinci çocuğunun Cezaevinde yaşamına son vermesinin şokunu ailece halen üzerlerinden atamadıklarını ifade eden Platin, şöyle devam etti: “Genç bir insanın ölümü bu denli basit olmamalı. İnsan hayatı bu kadar ucuz ve değersiz de değil. Cezaevi yönetimi bu intihar vakasından ders çıkarmalı. Oğlumun tahliyesine 5 gün gibi az bir süre kalmıştı. Olaydan 1 gün önce bileğini kesip intihar sinyallerini veren oğlum kırılgandı. Fakat nedense bunu o görevliler hiç göz önünde bulundurmadılar. Yargıtay 5. Ceza Dairesi bu ihmali fark etti ve şimdi dava yeniden görülecek.”



İNTİHAR RİSKİ ALTINDAYDI”

Batman 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin oy birliği ile bozduğu Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin kararında şöyle denildi : “Batman M Tipi Kapalı ceza ve infaz kurumunda nöbetçi memur olarak görev yapan sanıkların önceye dayalı psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle suç tarihinden 1 gün önce bileklerini keserek intihara teşebbüs eden ve içerisine düştüğü ruhsal durum nedeniyle gerçek ve yakın bir intihar riski altında bulunan Muhammet Sait Platin’in bir kez daha yaşamına son verme girişiminde bulunmasının önlenmesi konusunda gerekli tedbirleri almadıkları gibi olay günü Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulunun kararı olmaksızın Platin’i tek kişilik müşahede odasına koydukları, bu şekilde diğer hükümlü tutuklularının gözetiminden yoksun bırakılan, görevliler tarafından da etkin bir gözetime tabii tutulmayan bu kişinin konulduğu müşahede odasına kapısına gömleği ile kendisini asmak suretiyle yaşamına son verdiği anlaşılmaktadır.”

KARAR OY BİRLİĞİYLE BOZULDU”

Yargıtay 5. Dairesi, baba Platin’in itirazını yerinde bulduğu davayla ilgili Batman M Tipi Cezaevindeki 6 görevlinin yeniden yargılanmasını kararlaştırdı. Mahkemenin kararında “Muhammet Sait Platin’in korunması konusunda her türlü koruyucu tedbiri olarak yükümlülüğü altında bulunan görevlilere yüklenen suçun tüm unsurları ile oluştuğu gözetilmeden dosya kapsamı, oluşa uygun düşmeyen gerekçeler ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde beraatlerine karar verilmesi, kabule göre de kararın bir suretinin Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesi şeklinde bir ibareye yer verilerek çelişkiye neden olunması, davalıların itirazları yerinde görülmüş olduğundan hükümlülerin 5320 sayılı kanunun 8/1 maddesi de gözetilerek CMUK’un 321. Maddesi uyarınca oy birliği ile bozulmasına karar verildi” denildi. Batman M Tipi Cezaevinde görev yapan S.Ö, O.E, S.B, H.Y, Y.K ve Y.O adlı görevliler yeniden yargılanacak.

Editör: TE Bilişim