**Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Cevizli köyünde Kadastro ekiplerinin tapu çalışmasına başlaması köylüleri dönüşe hazırladı. Yıllar öncesinde terk ettikleri köylerine dönüş hazırlığı yapan köy sakinlerinden Hasan Batmaz ve Mehmet Ali Varol: “Altyapı sorunu çözülürse hemen köyümüze dönmek istiyoruz” dediler.

45 YIL ÖNCE KADERİNE TERK EDİLMİŞTİ
Batman-Mardin il sınırındaki Gercüş ilçesinin Cevizli (Busınca) köyünde yeni bir hayat başlıyor. 250 Yıllık köylerine dönüşe hazırlanan köylüler, Batman Kadastro Müdürlüğüne bağlı 10 kişilik ekibe eşlik ediyor. Gercüş ilçesine 50 kilometre uzaklıktaki köyün 1974 yılında boşaltıldığını belirten köy sakinlerinden Hasan Batmaz ve Mehmet Ali Varol: “Bazı nedenlerden dolayı maalesef doğup büyüdüğümüz köyü yıllar önce terk ettik. Köyümüzde bir dönemler bölgenin kaliteli cevizi yetişiyordu. Kimimiz Anadolu’daki illere, kimimiz Mardin, kimimiz de Batman’a döndü. Köy viraneye dönüştü. Kadastro’nun tapu çalışmasına başlaması bizi umutlandırdı” dediler.

KÖYDE BİR MUHTAR YAŞIYOR
Köydeki tüm evlerin viraneye dönüştüğünü ifade eden Batmaz ve Varol, şöyle devam ettiler: “Köyde şu anda muhtar Salih Varol ailesiyle birlikte yaşıyor. Uzun süre boş kaldığı için köyde yol, su ve altyapı gibi sorunlar var. Bu meseleler çözülürse bir an önce biz de köyümüze dönmek istiyoruz. Terk ettiğimiz köyü canlandırmak için üzerimize ne düşüyorsa hazırız. Eski köyümüzü onarıp şen bir köy haline getirmek istiyoruz. Köyü terk ettiğimiz için eski yerleşim biriminin çevresi yabani hayvanlarla dolu. 45-50 Derece sıcaklıkta kadastro çalışmalarını sürdüren ekiplere teşekkür ediyoruz. İlgili kurumlar ulaşım ve altyapı konusunda destek verirse, Kurban bayramına kadar köyüne yerleşmek istiyoruz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim