** Batman Belediyesi’nin ‘çamur bertaraf ve dönüşümü’ çalıştayında konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Tekik: “Yılda ürettiğimiz 2 bin 500 tonluk çamuru, sağlıklı bir şekilde bertaraf ederek, geri dönüşümünü sağlayabileceğiz” dedi.


ÇAMUR DÖNÜŞÜMÜ

Batman Belediyesi’nin BASKİ’nin kurumsal kapasitesinin artırılması ve atık su arıtma tesisindeki çamurun bertaraf edilmesi amacıyla yaptığı 1 Milyon Euro’luk hibe başvurusunun, Alman Kalkınma Bankası tarafından onaylanmasıyla proje paydaşlarıyla bir günlük çalıştay düzenledi. Çalıştaya Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Bülent Tekik, ESER Firması’ndan Bahar Advan, Dorsch firmasından Çamur uzmanı Jeremy Hall, BASKİ, Belediye Çevre koruma, Park Bahçe Müdürlüğü yöneticileri, Tarım İl Müdürlüğü, DSİ Batman Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yöneticileri katıldı. Çalıştay açılışında konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Bülent Tekik: “Bu proje sayesinde yılda ürettiğimiz 2 bin 500 tonluk çamuru, sağlıklı bir şekilde bertaraf ederek geri dönüşümünü sağlayabileceğiz” dedi.


“KENT İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJE”

Projeyle ilgili bilgi veren Tekik, üç aydır çalışmaları yürüttüklerini ifade ederek, şöyle devam etti: “Alman Kalkınma Bankasına başvurduk ve bu başvuru sonucunda bizim arıtma tesisinden elde ettiğimiz çamurun bertaraf edilmesi için bir projeyle çıktık, bir proje başvurusunda bulunduk. BASKİ’nin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi ve atıksu arıtma tesisindeki çamurun bertaraf edilmesi için 1 Milyon Euro’luk bir hibe projemiz onaylandı ve ihaleye çıktı. Bu süreç sonucunda da Dorsch ve Türkiye’den ESER firması bu işe talip oldular, ihaleyi kazandılar. Yaklaşık 3 aydır çalışmalarına başladılar. Çalışmayı ve çalıştayı önemsiyoruz. Çünkü ciddi bir çamur üretimi söz konusu. İkinci etap biyolojik arıtmadan sonra çamur üretimimizi biraz daha artıracağız. Yüzde 25 civarında bir artıştan söz ediyoruz. Belediyemizin çevre ve insana bakış açısı bakımından düşünüldüğünde bu projenin önemi biraz daha açığa çıkmış oluyor.”  

Editör: TE Bilişim