** ‘Kine Em’ parkına yaklaşık 7 yıl önce dikilen aslen Gercüş Hisarlı Cegerxwin’un büstünün kaybolması, kentte merak konusu oldu. Kürt şairin bestesinin ismini alan parkta büstün sökülmesine şaşıran bazı Batmanlılar: “Batmanlı tek Kürt şairin büstüne ne oldu?” diyorlar…

BÜSTE NE OLDU?

1903 Yılında Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Hisar beldesinde ‘Şeyhmus Hasan’ olarak dünyaya gelen Cegerxwin’in ‘Kine Em’ parkındaki büstü esrarengiz bir şekilde kayboldu. Kürdi-Der yöneticilerinden Zübeyr Çelik, geçen hafta büstün yerinde olmadığını fark ettiklerinde şaşkınlıklarını gizleyemediklerini söyledi. Konuyu belediye başta olmak üzere ilgili mercilere de illetiklerini belirten Kürdi-Der yöneticisi Çelik: “Cegerxwin’un adını adını yaşatmak için büstü törenle dikilen Kürt şairine ait büstün kaybolması saygısızlıktır. Kimler tarafından sökülmüş, henüz bilinmiyor. Konuyu araştırıyoruz. Belediyeye başvurup yeni bir büstün kaideye yerleştirilmesini istedik” dedi.

HİSAR’DAKİ EVİ DE AHIRA DÖNÜŞMÜŞTÜ
Batman Belediyesi’nin 2007 yılında Kürt edebiyatçısı ve şairi Cegerxwin’un büstünün Kine Em Parkı’nda diktiği büstün kaybolması tartışma konusu oldu. 1903 yılında Gercüş’ün Hisar beldesinde doğan ve 1981 Yılında İsveç’te hayatını kaybeden Kürt şair Cegerxwin’un Hisar’daki evi de ilgisizlikten ahıra dönüşmüştü. Kürt şairinin beldedeki evinin müze olmasının gerektiğini belirten ifade eden bazı yurttaşlar: “Cegerxwin’un şiir derlemeleri ile Kine Em (Biz kimiz) bestesinin adının verildiği parkta büstünün sökülmesi düşündürücüdür. Önemli bir Kürt şairine yapılan bu durum saygısızlıktır” diye konuştular.

Editör: TE Bilişim