**Buğday alımı fiyatı ton başına 1050 lira oldu. Geçen yıl ton başına 940 lira fiyat verildiğini belirten Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan: “Başfiyatın 1200 TL altında olmaması gerekirdi. Çünkü bu sene kuraklık söz konusu. Çiftçi sıkıntılı bir hasat mevsimi geçirecek” dedi.

BAŞFİYAT BEKLENTİNİN ALTINDA
Buğday alım fiyatını ton başına 1050 TL olarak belirlemesi, yöredeki üreticiyi sevindirmedi. Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, buğday tonunun 1200 TL oranında olmasını beklediklerini ifade etti. Geçen yıl ton başına 940 lira fiyat verilen buğdayın bu yıl başfiyatının 1050 lira olarak açıklanmasının çiftçinin taleplerinin gerisinde kaldığını belirten Doğan: “Çiftçilerin beklentisi bu yıl buğday tonunun 1200 TL olmasıydı. Çünkü yakıt, gübre ve zirai ilaç girdilerinin bir kısmı yüzde 50 arttı. Bu nedenle başfiyatta beklenti yüksekti. Çiftçi sürdürülebilir bir tarım yapmaktan uzaklaşıyor” dedi.

“REKOLTEDE DÜŞÜŞ OLACAK”
Doğan, şöyle devam etti: “Bu yıl özellikle Şubat ve Mart’ta Türkiye genelinde ve bölgede kuraklık yaşanması nedeniyle üreticiler verim kaybı yaşayacak ve rekoltede de daha çok buğday ve arpada düşüş olacak. Kış mevsiminde beklenen yağışlar gerçekleşmedi. Bitki stres yaşadı. Hem verimde hem de danedeki protein ve guliten kalitesinde buğdayda olumsuzluk yaşanacak. Ayrıca buğdayın kalitesindeki olumsuzluk nedeniyle başfiyatta da üretici istediği rakamı alamayacak. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de verdiği başfiyat beklenenin altında olunca çiftçi sıkıntılı bir hasat dönemi yaşayacak. Hasada bayram arifesi ve sonrasında başlanılacak. TMO’nun alımları hızlandırması ve randevu sistemiyle üreticiyi kuyrukta bekletmemesini istiyoruz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim