NOKTA ATIŞI YAPIYOR
Havadan jeofizik araştırmaları kapsamında Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı’nın, Cessna Caravan modeli sabit kanatlı uçakların başlattığı yer altı zenginliği röntgen çalışmaları projesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde petrolün röntgeni çekilirken, 4 aydan bugüne kadar bölgenin yarısından fazlasının ilk ölçümlerinin tamamlandığı öğrenildi. Batman Havalimanı’nda konuşlanan sabit kanatlı uçağın 500 saat üzerinde uçuş yaptığı ve bu uçuşların yüzeye yakın olacak şekilde nominal 200 metre yükseklikte gerçekleştirdiği belirtildi.

MODEL UÇAKLAR GELİŞTİRİLDİ 
Havadan jeofizik verilerinin toplanmasını esas alan proje kapsamında uçağa gerekli olan cihaz, sensör ve tüm ek donanımların entegrasyonun yapılarak Türkiye’ye getirildiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: “Bu araştırmaları Cessna Caravan modeli sabit kanatlı uçaklarla yapıyoruz. Düşey Manyetik Gradient sensörü, bu model uçaklar için Dünya’da ilk defa bizim projemiz için geliştirilip üretildi” diye konuştu.

HAVADAN JEOFİZİK HARİTASI
Çevresel ve fiziki koşulların imkansızlığı nedeniyle petrol aramaları başta olmak üzere maden arama ve tespit çalışmalarının bugüne kadar yapılmadığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde havadan jeofizik araştırmalarının devam ettiğini belirten üst düzey yetkililer: “Güneydoğu Bölgesi ağırlıklı olmak üzere bütün Türkiye’nin havadan jeofizik haritaları oluşturularak potansiyel alanlar tespit ediliyor. İlk etapta çalışmalar Güneydoğu Bölgesi’nde başlatıldı. Proje tamamlandığında dünyada havadan jeofizik araştırmalar sektöründe Türkiye hizmet veren ilk 8 ülke arasında olacak. Bu teknoloji kullanılmasaydı bu verileri toplamak uzun yıllar alacaktı” dediler. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim