** Batmanlı işadamı 34 yaşındaki Vedat Kayık, 15 yıl önce yerleştiği Manisa’nın Turgutlu ilçesinde, Batman’daki eski işi olan petrol sektöründen kopmamış.

**Turgutlu’da 25 kişiye istihdam imkanı sağlayan Kayık; “Önce bize kaygıyla yaklaşanlar vardı. Hatta zorunlu olmadıkça bizden alış-veriş yapan bile olmuyordu ama zamanla bizi anladılar. Hatta onlardan kız aldık, akraba olduk” diyor.

“BATMAN SEVGİSİ BİR BAŞKA”
1997 yılında Batman TED Koleji mezunu Vedat Kayık, 15 yıl önce ailesiyle yerleştiği Manisa’nın Turgutlu ilçesinde baba mesleği petrolcülük işini sürdürüyor. Turgutlu’da iki akaryakıt istasyonuna sahip Batmanlı Kayık, önceleri Batı’ya uyum sağlamakta zorlandıklarına dikkat çekti. Batı’da yöre insanına sürekli ön yargının oluştuğunu ifade eden Kayık; “15 yıl öncesinin olumsuz koşullarından maalesef istemeye istemeye kendimizi Batı’da bulduk. 1997 yılında TED Batman Kolejinden mezun oldum. Babamın kararı üzerine Turgutlu’ya yerleştik ama yöremizdeki insana olduğu gibi bize de ön yargıyla karşılaşan kesim oluştu. Batman’dan ayrıldığımızda memleket özlemi ağır basıyordu. Çünkü çevremiz ve dostlarımız hep geride kalmıştı. Bizde memleket sevgisi bir başkadır” dedi.

“DÖRT KARDEŞİM ÜNİVERSİTE OKUYOR”
Petrol ürünlerinin satışını yapan iki yakıt istasyonunda 25 kişiye istihdam imkanını da sağladıklarını söylüyor Kayık; “Dört kardeşim de üniversite de okuyor. Batı’da eğitim bir nebze olsun daha iyi. Ankara-Gazi, Eskişehir-Anadolu, Kütahya-Dumlupınar ve Kıbrıs’ta okuyan dört kardeşim iş sektöründe şirketimizi daha iyi yöneteceklerine inanıyorum. Memleket hasretini gidermek için 3-4 ayda bir ziyaretlerimiz oluyor. Sanki bir gün Batman’a gidip bir daha da dönmeyecekmişiz gibi bir hava oluştu bizde. Önceleri burada bir çevrenin bize karşı ön yargısı vardı. Yavaş yavaş bunu kırdık. Uyum dönemini atlattık. Yatırımlara yöneldik. İki akaryakıt istasyonun yanı sıra bir de Soma kömür bayiliğimiz var.”

“KARADENİZLİLERLE AKRABA OLDUK”
Manisa-Turgutlu’da Kürt işadamlarına karşı bazı ön yargıların da oluştuğunu anımsatan işadamı Kayık, şunları söyledi; “Ancak zaman her şeyin ilacı. Batı’da kendinizi ispatlamak için zamana ihtiyaç oluyor. Bazı çevreler nedense çekinceli ve biraz da endişeli olabiliyor. Ancak ticaretteki karşılıklı güven ve diyalog birçok yanlış algıyı da ortadan kaldırabiliyor. Hazmedemeyenler her zaman önünüze bir engel olarak çıkıyor. Allah’a şükür, biz o sıkıntılı günleri geride bıraktık. Karadenizlilerden kız aldık. Akraba olduk. Önceleri bize ön yargıyla davrananlara zeytin dalını uzattık. Aradaki buzlar da eridi. Karadenizli bir aileden kız istedik. Bize ‘neden akraba olmayalım’ diye yanaştılar. Tabii bunlar güzel şeyler.”

“ÖRF-ADETLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”
Ailece yerleştikleri Manisa-Turgutlu’da örf-adetlerinden taviz vermediklerini de belirten başarılı işadamı Kayık; “15 yıldır yerleştiğimiz Turgutlu’da örf, adet ve gelenek-göreneklerimizi taviz vermeden sürdürüyoruz. Ege bölgesindeki Batmanlı işadamlarıyla diyalog halindeyiz. İzmir Batmanlılar Derneği’nin yapılanmasında da üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Babam bazen ‘toprağımıza gidelim, artık zamanı geldi’ diyor. Belki de bir gün buradaki yatırımlarımızı memleketimize kaydırırız. Neden olmasın. Çözüm süreciyle birlikte bölgemizdeki güzel gelişmeler bizi de toprağımıza çekiyor. Belki bir gün döneriz. Çünkü oralar hep hayalimiz ve rüyalarımızı süslüyor” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim