*Çarşı Mahallesi Lale camisi bitişiğinde yıllardır baba mesleği olan haddatlığı sürdüren 53 yaşındaki Emin Akar, “Hasad mevsiminde iş yapabiliyoruz. Orak, pulluk ve tırmık için gelen çiftçiler sayesinde yevmiyemizi çıkarıyoruz. Kış mevsiminde ise oturuyoruz. Bir kaç yıl sonra bu meslek tarih olacak” diyor.

“30 HADDAT VARDI, SAYI 3’E DÜŞTÜ”

Teknolojiye yenik düşen mesleklerden biri de haddatlık. Kaybolmaya yüz tutan mesleklerden olan haddatlığı 13 yaşındayken öğrendiğini belirten 53 yaşındaki Emin Akar, “Baba mesleğini yıllardır yapıyorum ama bu mesleğin artık son ustalarıyız” dedi. Çarşı mahallesinde Lale camii bitişiğinde 50 yıllık tezgahın başında orağı bileyen haddat Emin Akar, şöyle konuştu : “13 yaşındayken haddatlığa başladım. O gün bugündür bu mesleği devam ettiriyorum. Bir dönemler mesleğimiz iyiydi. Herkesin parmakla gösterdiği meslekti. Batman’da 30 yıl öncesine kadar 30 haddat vardı. Şimdi bu sayı 3’e düştü. Birkaç yıl sonra biz de mesleği terk edersek kimse bu işi yapmayacak.”

TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞEN MESLEK

Tarım aletlerinin gelişmesi ile birlikte hasat mevsiminde tek-tük tarım aletlerini satabildiklerini ifade eden haddat Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir dönemler hasat mevsiminde 3-4 ay tezgah başından ayrılmazdık. Traktör pulluğundan orak ve tırnağa kadar bir çok tarım aletini üretirdik. Çiftçilerin siparişlerini aylar öncesinden alırdık. Şimdi o eski iş ortamı kalmadı. 8 çocuğum var. Tek bir kişi bile bu mesleğe ilgi göstermedi. Çocuklarımı okutturuyorum. Baba mesleği diye bu işi yaptım ama gelecek kuşak galiba bu mesleği görmeyecek. Hasat mevsimindeyiz, güçlükle yevmiyemizi çıkarıyoruz. Eski iş ortamı da kalmadı. Haddatlık kolay meslek değil. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Birkaç yıl içinde haddatlık da tarih olacak.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim