**Giresun’dan anma etkinliklerine yıllardır katılan Ayten Uzun; “30 Yıldır türbeye gelip ibadet edip, dua ediyoruz. Anma etkinliklerine katılmamak elde değil. Her yıl Giresun’dan 2-3 otobüs türbeye geliyoruz. Bizi buraya sağlayan sevgidir, hoşgörüdür” diyor.

YER SOFRASINDA BULUŞTULAR
Cumartesi ve Pazar günü, Şeyh Halid’i anma etkinliklerinin yapıldığı Beşiri-Örmegöze köyündeki türbe, bu yıl on binleri ağırladı. Yaklaşık 5000 çadırda konaklayan ziyaretçiler arasında Giresun, Samsun, Kastamonu, Tekirdağ, İstanbul, Ankara, Tokat, Bursa ve İzmir gibi şehirlerden gelenler dikkat çekti. Anma etkinlikleri öncesinde güvenlik önlemlerinin alındığı türbede binlerce kişi yer sofrasındaydı. 470 özel güvenlik görevlisi, türbe etrafında kuş uçurtmadı.



KAZANLARDA TONLARCA YEMEK PİŞTİ
Aşçı Süleyman Sayın, anma etkinliklerinde 20 aşçıyla ziyaretçilere yemek yetiştirdiği söyledi. 4 ton et, 2 ton bulgur-pilav, 200 bin adet ekmek, güveç ve tatlının ikram edildiği konuklar, kardeşlik sofrasında buluştu. Kazanlarda yemeğin eksilmediğini belirten aşçıbaşı Sayın; “Bu yıl türbeye beklenilenin üzerinde ziyaretçi akını oldu. Geçen hafta yemekhanemizde her gün yemek pişti. Ziyarete gelen hemen herkes kazanlardaki yemeği tattı. Şeyh Selman Bağdu’nun bize tavsiyesi vardı; herkesin aş dökme yemeğinden yararlanmasını istedi. Ziyaretçilerimizi türbeden yemeksiz göndermedik” dedi.



TABAK YETİŞTİRİMEDİLER
Türbedeki yemekhanede görev yapan aşçılar kadar tabak, çatal, bardak yıkayan kadınlar da boş durmadı. Yer sofrasında yemeğin zamanında herkese ulaşması için gün boyu görev yapan ve adeta ‘seyyar bulaşık makinesi’ gibi görev yapan kadınlar, yemek tabaklarını temizlemek için ter döktü. Aşçılara zamanında tabak yetiştiren kadınlar, hijyenik ortama da dikkat etti. Çevre temizliğine de önem veren kadınların olağanüstü gayreti, ziyaretçilerden tam puan aldı.



30 YILDIR ZİYARETE GELİYOR
Her yıl Giresun’dan etkinliklere katılan Giresunlu 3 çocuk annesi Ayten Uzun,  türbede ibadetini yerine getirmenin sevincini yaşadığını söyledi. Yaklaşık 30 yıldır Şeyh Halid türbesine geldiği söyleyen Giresunlu anne Uzun, şöyle konuştu; “Anneler gününde en güzel armağanlardan biri de türbeye ziyaretimdi. Biz Zilanlıyız. Giresun’da da Zilanlı olduğumuzu söylüyoruz. Türbeye gelip sevgi alış-verişinde bulunuyoruz. Buraya gelmek sevgidir, hoşgörüdür. Ömrüm elverdiği sürece her yıl anma şenliklerine katılmaya devam edeceğim. Şeyh Selman ve İsmail Bağdu’yu çok seviyoruz. Buraya gelmediğimiz an kendimizde eksiklik hissediyoruz.”



“TÜRBEYE YABANCI PAZARCI GELMEYECEK”
Hem güvenlik hem de yüksek fiyatları önlemek amacıyla önümüzdeki yıl anma etkinliklerinde bundan böyle türbeye yabancı pazarcı esnafının alınmayacağını da kaydeden Şeyh Selman Bağdu, “Maalesef bilmediğimiz ve tanımadığımız çok sayıda pazarcı esnafı, anma etkinliğine katıldığında konuklarımızı hem rahatsız ediyor hem de yüksek fiyat uygulamasına gidiyor. Bunu önlemek amacıyla önümüzdeki yıldan itibaren yabancı pazarcıyı alana almayacağız” dedi.



BAĞDU’DAN TEŞEKKÜR
İki gün süren etkinliklere Türkiye’nin dört bir yanından katılan konuklara teşekkür eden Şeyh Selman Bağdu ve İsmail Bağdu, ziyaretten ayrılan diğer illerden gelen konukları, uğurladı. Çadırları ziyaret eden Şeyh Selman ve İsmail Bağdu; “Bu yıl ziyarete beklenilenin üzerinde katılım gerçekleşti. Konuklarımızı en iyi şekilde ağırlamaya çalıştık. Bu yıl ki ana temamız dünya ve ülkemize barıştı. Kardeşlik sofrasında dua ettik. Anma etkinliğimizin kusursuz geçmesinde emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliyoruz” diye konuştular. (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim