*BDP Batman il teşkilatının, 15 Şubat yürüyüşüne polis müdahalede bulununca arbede yaşandı. 1.5 yaşındaki bebeğin biber gazından etkilendiğini söyleyen BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, “Bir yıldır Batman’daki eylemlerde hiçbir olay yaşanmıyordu. Eylemler sakindi ama çözümsüzlükten beslenenler bu olup bitenlere çanak tuttu” dedi.

*Emniyet’in orantısız güç kullandığını belirten BDP İl Eş Başkanı Serdar Atalay, “Emniyet, her hangi bir uyarı yapmadan müdahalede bulununca yaralananlar oldu” diye konuştu.

SOKAKLAR KARIŞTI

Abdullah Öcalan’ın; Kenya’dan Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümünde kentin sokakları karıştı. Belediye önünden Sanat sokağına yürüyen BDP’li kitleye tazyikli su ve biber gazı müdahalede bulununca olaylar patlak verdi. Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, 1.5 yaşındaki bebeğin biber gazından fenalık geçirdiğini, 18 yaşındaki Ömer Erkemen’in sol gözünün de göz bombası kapsulünün isabet etmesiyle görmeme tehlikesinin olduğunu söyledi. Hafta sonu kepenk eyleminin yaşandığı kentin bazı cadde ve sokaklarında lastik yakıldı, yollar trafiğe kapatıldı. Polis ile göstericiler arasında yer yer çatışma yaşandı. Gözaltı sayısı 20 civarında olduğu belirtildi.



ATA ATA, “ÇÖZÜMSÜZLÜKTEN BESLENENLER VAR”

Milletvekili Ayla Akat Ata, BDP İl Eş Başkanı Serdar Atalay, Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, BDP Batman Belediye Eş Başkanları Sabri Özdemir, Gülistan Akel ile BDP PM Üyesi Nezir Gülcan’ın aralarında bulunduğu kortej, Sanat sokağı kavşağında toma araçlarının tazyikli su ve biber gazı müdahalesi ile karşılaştı. Emniyet Müdürlüğü’nün orantısız güç kullandığını ifade eden Milletvekili Ayla Akat Ata, “Bir yılı aşkın süredir Batman’da düzenlediğimiz eylemlerde hiç bir olay olmazdı. Bu manzara herhalde birilerini rahatsız etti. Çözümsüzlükten beslenenler var. Batman Emniyeti, bu olup bitenlerden ötürü halka özür borçludur” dedi.

1.5 YAŞINDAKİ BEBEK GAZ BOMBASI HEDEFİ

Milletvekili Ayla Akat Ata, şöyle devam etti : “Biz özgürlük için direnen halkız. Evinden çıkan kitle, başına geleceklerini de biliyor. Gaz bombasını yiyeceğini de panzer araçlarıyla da karşılaşacağını da. Elinizde her türlü teçhizat var. Aradan 15 yıl geçti. Olan Türkiye’nin yoksul halklarına oluyor. Yargı üzerinden ve yöneticiler üzerinden hesaplaşıyorlar. Olan işçi, emekçi ve halka oluyor. Bugün halka tazyikli su müdahalesinde bulunduğunuz için bir bebeğimiz gaz bombasının hedefi oldu. Hakkınızda suç duyurusunda bulunacağız. Biz buradayız. Kaçan namerttir. Yaptıklarınız doğru değildir. Çıkan sonuçları bizden daha iyi biliyorsunuz. İnsanlara bile bile müdahale ettiniz, hakaretler ettiniz. Bu yapılanlara seyirci kalmayacağız. Yürüyen gençlik bizim gençliğimiz. Bunlar yürümeyip dağa mı çıksınlar? Yakında daha farklı eylemler de olabilir. Yine bu istenilmeyen uygulamalara mı başvuracaksınız? Maalesef çözümsüzlükten beslenenler var?”


ATALAY, “ORANTISIZ GÜÇ KULLANILDI?”

BDP Batman İl Eş Başkanı Serdar Atalay, Emniyet teşkilatının yürüyüşlerinden haberdar olduğunu ifade etti. Yürüyüş öncesinde Emniyet’in hiçbir uyarıda bulunmadığını da söyleyen Atalay, şöyle konuştu: “Orantısız güç kullanıldığından yaralılar var ama net bir sayı elimizde yok. Gaz bombasından etkilenenlerin arasında 1.5 yaşındaki bebeğin durumu ciddi. Orantısız güç kullanan Batman Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Daha önceki eylemlerde anonslar yapılırdı, kitle uyarılırdı.”


OKAN; “400 METRE YÜRÜYÜDÜLER”

Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, kitlenin Belediye önünden Sanat sokağına kadar yürümesi sırasında herhangi bir engellemenin olmadığını söyledi. Müdahalenin saldırı yüzünden çıktığını ifade eden Emniyet Müdürü Okan, şöyle konuştu; “Milletvekilimiz de Belediye Başkanımızın da bulunduğu kitle, yaklaşık 400 metre yürüdü ama, ekiplerimize taşlı saldırının olmasıyla müdahale yapıldı. Polis görevini kırdı.”


GAZETECİLER YİNE HEDEFTİ

Toma’dan sıkılan tazyikli su yüzünden Batman DHA kameramanı Reşat Yiğiz’in kamera ve fotoğraf makinesi hasar gördü. Olay sonrası durumu Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan’a anlatan Yiğiz, “Geçen yıl da bu yıl da kameram ile makinem hasar gördü” sorusuna Okan, şu yanıtı yanıt verdi; “Polisin bilinçli bir saldırısı yok. Basın mensupları da elbette görevini yapacak. Fakat size karşı bir kastımız yok.”


AKAT ATA, “MÜDÜR YARDIMCISI KÜFÜR ETTİ”
Milletvekili Ayla Akat Ata, Sanat sokağı girişinde Emniyet Müdür Yardımcısı Orgun Çetin Mizanoğlu’na sert çıkıştı. Emniyet Müdür Yardımcısı Mizanoğlu’nun kendisine küfür savurduğunu ileri süren Milletvekili Akat Ata, “Bir Eminyet Müdür yardımcısı eşinin Diyarbakırlı ve zaza olduğunu söylüyor. Ardından bize küfür savuruyor. O sözü aynen kendisine iade ediyoruz. Sonrasındaki sözlerimin öncesinden de O Emniyet Müdür Yardımcısının, bize hakaretleri var” dedi. 

Editör: TE Bilişim