*Batman’ın 30 ila 50 yıllık ayakkabı tamir ustaları, yaklaşan Ramazan bayramı arifesinde iş durgunluğundan yakınıyor. Ayakkabılarını tamir ettiren müşteri sayısında da azalma olduğunu belirten eski ayakkabı ustaları, “Eskiden bayrama 1 hafta kala müşterilerin siparişlerini yetiştirmek için sahura kadar çalışırdık. Gözümüze uyku girmezdi” diyorlar.

“NEREDE O ESKİ GÜNLER”
Batman’ın eski pasajlarından olan Biçiciler sokağını yıllardır terk etmeyen üç eski ayakkabı tamir ustasına hazır terlik ve ayakkabı çıkmadan işlerinin daha iyi olduğunu belirtti. 50 yaşındaki Ali Durmaz, 5 kişilik ailesinin geçimini ayakkabı tamirciliğinden kazandığını söyledi. 25-30 yıl öncesinin bayram arifelerinde küçücük işyerlerinde müşterilerinin ayakkabılarını tamir edebilmek için zaman zaman kuyruk oluşturduğu da ifade eden Ali Durmaz: “Önceki bayramları arar olduk. Bayram yaklaşınca herkes ayakkabısını tamire getirir, boyatır, evinin yolunu tutardı. Şimdi ise günde tek-tük ayakkabı tamir edip güçlükle yövmiyemizi çıkarıyoruz. O eski bayram hareketliliği geride kaldı” dedi.

50 YILLIK USTA
Biçiciler pasajında 50 yıldır ayakkabı tamirciliğini yapan 60 yaşındaki Suphi Özmen, bir dönemler kentin kalbi olan, Birinci ile İkinci caddeyi birbirine bağlayan pasajda yüzlerce yayanın geçtiğini hatırlatıyor. Ayakkabı tamirciliği mesleğinden emekli olduğunu da belirten Özmen, şunları söyledi: “Emekli maaşımı alıyorum ama yine de evime bir şeyler götürebilmek için bu işten harçlığım çıkıyor. 5-10 ayakkabıyı boyuyorum. 5-6 tane de ayakkabı tamir edince en azından ekmek param çıkıyor. Bu bana yeter. Bir yerde bu mekanı yazıhane olarak kullanıyorum. Eski işler olmasa da işimden  memnunum.”

“MAKİNENİN İPİNİ ÇEKERDİK”
Yaklaşık 30 yıldır Biçiciler pasajında ayakkabı tamirciliği yapan 40 yaşındaki Fikri Aydın ise eski bayramlarda arife haftasında müşterilerin akınına uğradığını söylüyor. Ucuz terlik ve hazır ayakkabıların, ayakkabı tamircilerinin işlerini de olumsuz etkilediğini hatırlatan Aydın, “Eskiden müşterilerimiz ayakkabılarını tamire getirirken makinenin ipini çekerdik, makine bozuk derdik. Bunu da iş yoğunluğundan yapardık. Şimdi maalesef o eski iş ortamı kalmadı. İyi, kötü bu meslekte geçimimizi sağlıyoruz” diye konuştu. (Reşat Yiğiz-Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim