** Batman’da 57 yıl önce Cumhuriyet bayramı etkinliği, ilk Kaymakam merhum Altay Kancaal’ın katılımıyla kutlanmıştı. İlk etkinliğin yapıldığı meydan, ‘Cumhuriyet’ adını aldı…

MEYDANDA İLK BAYRAM

Batman Çağdaş okurlarına bu kez ‘bayram nostaljisi’ yaşatıyor. Cumhuriyetin 91. yıldönümü kutlanırken, Batman’ın ilk bayram kutlaması da Cumhuriyet bayramına denk gelmiş. 1957 Yılında ilçe, 1990’da ise il olan Batman, 57 yıl öncesinde Cumhuriyet bayramının kutlandığı tek adres, çarşıdaki meydandı. Batman’ın ilk Kaymakamı merhum Altay Kancaal, eşi ve İlçe Jandarma Komutanı ile birlikte meydanda toplanan halkın ve öğrencilerin bayramını renkli etkinliklerle kutlamış. Cumhuriyet bayramı etkinliklerinin ilk yapıldığı meydan ‘Cumhuriyet’ adını da buradan alıyor. ‘Şehir kulübü’ yazılı binanın terası ise bayram etkinliğini izleyen yurttaşlarla dolup, taşmış. O dönemde halk ve öğrencilerin kıyafetleri arasında şapka dikkat çekiyor.

2014 BAYRAMI

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 16 Mayıs 1990’da il yaptığı Batman’da, resmi bayramların güzergahı artık Özal’ın adını taşıyan bulvar oldu. 60 Yıllık süreçte 14 hanelik yerleşim birimi, yarım milyona ulaştı. Resmi bayramlarda Valiliğin tören alanına dönüştürdüğü Turgut Özal bulvarında Cumhuriyet bayramının etkinlikleri göçük altında kalan Karaman’daki maden işçileri nedeniyle önceki bayramlara göre sönük geçti.

Editör: TE Bilişim