Barış Arslan

*Şelmo petrol sahası bir dönemler yüksek graviteli petrolün çıktığı önemli sahaydı. 1980 Darbesinde dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren, o petrol sahasını dolaştığında köylüler, taleplerini anlatmak için petrol sahasına akın etmişti. Dönemin eski petrolcüleri şık kıyafetleriyle dikkat çekerlerdi. İşte eski petrolcülerden bir kesit kare.

ŞELMO’DA JENERATÖR
Kozluk-Şelmo petrol sahası bir dönemler yüksek graviteli petrolüyle gözde bir alandı. Hala yabancı firmaların petrol üretimi yaptığı sahada 1980 yılından kalan siyah-beyaz bir kare her şeyi anlatıyor. Dönemin eski petrol emekçilerinden merhum Hasan Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu petrol emekçileri jeneratörle aydınlattıkları sahadan bir hatıra kare.

EVREN BÖYLE KARŞILANMIŞTI
Yıl 1981. Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren, bölgedeki petrol sahalarını yerinde görmek için Batman’a çıkarma yapmıştı. Şelmo sahasındaki 103 nolu kuyuda Evren’i karşılayanlar arasında çevredeki köylüler de vardı. Eski petrolcüleri kol saatiyle ödüllendirilen Evren, geceyi Batman’da geçirmişti. İşte 39 yıl önce Şelmo’da Evren’i bekleyen petrolcüler ile köylülerin bir arada olduğu ilginç bir kare.

BATMAN PETROLÜ, YÜZ GÜLDÜRMÜŞTÜ
1980 ila 1990 Yılları TPAO’nun petrolcülükte altın dönemiydi. TPAO Genel Müdürlüğü’nün üst düzey yetkilileri, o dönemlerde peş peşe açılan kuyulardan ‘kara altın’ın fışkırması üzerine Batman’a çıkarma yapmışlardı. İşte 80’li yılların başında Gercüşlü merhum Hasan Yıldırım usta ile Ankara’dan gelen üst düzey bir heyetteki uzmanlar, petrol vanasını böyle açmıştı.

PETROLCÜLERİN ŞIKLIĞI
1984 Yılına kadar TPAO ile TÜPRAŞ rafinerisi iç içeydi. Botaş’ın da bir dönemler bağlı olduğu TPAO’da dönemin yöneticileri, şık kıyafetleriyle bilinirdi. İşte Batman Rafinerisi tesisleri içinde 1980’li yılların başında hatıra kare çeken üst düzey yöneticilerinden geride bu kare kaldı. Rafineri ile TPAO’nun bir çatı altında olduğu dönemde Batman’da çalışanların sayısı 8000’i bulmuştu.

Editör: TE Bilişim