Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf, bir zamanlar Nevşehir-Kapadokya gibi şendi. Türk Hava Kurumu’nun sıcak hava balonu, Hasankeyflileri ayağa kaldırmıştı. Tarihi ilçe Hasankeyf’i turizme kazandırmak için 2004 yılında dönemin Batman Valisi Efkan Ala, Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen’den Zeynel Bey Türbesi başta olmak üzere birçok tarihi eser hakkında bilgi almıştı. 1990 öncesinde Halk Eğitim’in kursları genç kızlara istihdam alanı yaratmıştı. Diyarbakır-Batman yolundaki minibüsler ise ulaşımı kolaylaştırmıştı. İşte şehrin farklı kareleri.

HASANKEYF’TE HAVA BALONU

Tarihi ilçe Hasankeyf’te Türk Hava Kurumu, havadan yapacağı çekimler için ilk kez antik kente getirdiği sıcak hava balonu, günün konusu olmuştu. Yıl 1997. Gün batımında Hasankeyf’te Türk Hava Kurumu çekim yapmak için balon getirince, ilçe halkı Dicle Nehri kıyısına akmıştı. Balonun havaya uçurulacağı an, objektiflerimize böyle yansımıştı.

TARİH TAŞINMADAN ÖNCE

Yıl 2004. Dönemin Batman Valisi, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’ydı. O dönemde Belediye Başkanlığı yapan Abdulvahap Kusen eski Vali Ala ve beraberindeki heyete, Dicle nehri kıyısında taşınmadan önce Zeynel Bey Türbesi önünde bilgi vermişti. Aradan geçen 14 yıl sonra Zeynel Bey Türbesi Hasankeyf’in yeni yerleşim birimine taşınırken, o tarihi eserin bulunduğu yerden geriye bu kare kaldı.

HALK EĞİTİM ATAK KURUMDU

Kısa adı ‘HEM’ olan Halk Eğitim Merkezi, ilçe döneminden il sürecine kadar Milli Eğitim bünyesindeki en faal kurumdu. Biçki dikiş ve nakış gibi el işleri kursları açan HEM, özellikle genç kursiyerlere istihdam alanı oluştururdu. Yıl 1989. Halk Eğitim Merkezi’nin eski binasında açılan yılsonu sergisinde ürünlerini sergileyen eski kursiyerlerden bir hatıra fotoğrafı.

ULAŞIMDA MARKA FİRMAYDI

Batman-Diyarbakır yeni yol güzergahının trafiğe açılmasının ardından ‘Diyar-Bat’ adı altında taşımacılık kooperatifi kuruldu. Hala 90 Km’lik yol mesafesinde çalışan bu firma, yıllardır ilçe garajında hizmet veriyor. ‘Diyarbakır-Batman arası güvenli yolculuk’ sloganıyla yola çıkan firma, araç filosunu da 1995-96 yılları arasında genişletmişti. İşte ilçe garajında ilk seferlere start veren firmadan bir manzara.

Editör: TE Bilişim