** Batman’da yılda yaklaşık bin kişinin defnedildiğini de belirten Seyitoğlu; “8 Mezarlığın 5’i tamamen doldu. Sadece üç mezarlıkta defin işlemine izin veriyoruz. 48 personelle hizmetlerimizi yürütüyoruz” diyor...

“ALO 188’İ ARAMALARI YETERLİ”
Kısa bir süre önce Mezarlıklar Müdürlüğü’ne atanan M.Beşir Seyitoğlu, 48 personelleriyle kesintisiz hizmet verdiklerini söyledi. Batman’da yılda ortalama bin kişinin defnedildiğine dikkat çeken Seyitoğlu, kent merkezindeki 8 mezarlıktan 5’inin tamamen dolduğunu ve sadece 3 mezarlıkta defin işlemlerine izin verdiklerini belirtti. Seyitoğlu, şöyle devam etti; “İstanbul-Zincirlikuyu mezarlığında sistem neyse Batman’da da bunu uygulayacağız. Ölü sahiplerinin Alo 188’i aramaları yeterli. Cenazenin evden alınıp, mezarlığa defnine kadar işlemleri yürütüyoruz. 24 Saat kesintisiz hizmet için vatandaşlardan tek kuruş bile alınmıyor.”


MEZARLIKLARDA HUMMALI ÇALIŞMA
Mevcut mezarlıklarda hummalı çalışmalara da başladıklarını kaydeden Seyitoğlu: “48 personel, 1 Kepçe, 1 Kamyonet, 2 adet Cenaze Yıkama Aracı, 4 Adet Cenaze Taşıma aracı ve 1 adet hizmet aracımız ile vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sunma gayretindeyiz. 8 Mezarlıkta sulama ve yeşillendirme çalışmalarımız var. Mezarlıklarımızın içini yeniden düzenlemeye başladık. Adalar, adaların arasına yollar, içine parseller şeklinde yeniden şekillendirdik. Açtığımız araç ve yürüyüş yollarının yanında ada kenarlarına kaldırımlar yaptık. Kaldırımlarımızı renkli parke taşlarıyla döşetiyoruz. Yollarımızı kilitli taş ile kaplatıyoruz. Yeni yeşillendirme alanları oluşturarak 1600 adet yeni çam fidanı temin ederek ekimine başladık” dedi.



SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Mezarlıklardaki su sorununu aşmak için de düzenleme yaptıklarını ifade eden Mezarlıklar Müdürü M.Beşir Seyitoğlu, şöyle devam etti: “Yeşil alanların sulanması amacıyla su sıkıntısını tamamen gidermek için bir adet derin su kuyumuzu rehabilite ettik. Bir adet 100 tonluk su deposu yaparak hizmete aldık. Sulama amaçlı yeraltında su boruları döşettik. 2000 metre uzunluğunda yağmurlama sistemi için boru temin ettik döşetiyoruz. Halkımızın suya ihtiyaç duyacağı en yakın noktada ulaşabilmesi için mezarlıkların içine su çekerek muhtelif yerlere musluklar-çeşmeler bıraktık.”



HİZMETTE YENİ HEDEFLER
Müdür Seyitoğlu, hedefledikleri hizmetleri de şöyle sıraladı; “- Bütün Mezarlıklarımızın etrafına ihata duvarı çekmek, - Bütün mezarlıklarımızda ziyaretçilerin dinlenebileceği, yağmurda güneşte korunabileceği dinlenme salonları inşa etmek, - Mezarlıklarımıza harita, adresleme ve bilgi bankası sistemi kurarak mezarların yerini bilgisayar ortamında tutarak muhafaza etmek, - Mezarlıklarımıza gerekli alanlara KİOSK denilen akıllı ekranlar kurarak ziyaretçilerin mezar yerlerini bulmalarına yardımcı olmak, - Mezarlıklarımızın tamamını yeşillendirerek geliştirmek, - Defin yapılabilen mezarlıklarımıza hizmet binalarını yapmak ve buralara 24 saat kesintisiz nöbet ve hizmet sunumunu sağlamak, - Taziye evlerini bir çatı altında toplayarak vefat edenlere en yakın boş taziye evlerinin tahsisini sağlayacak sistem kurmak, - Taziye Evi olmayan mahallelere taziye evi kurmak, - Yeni gelişmiş tam teşekküllü cenaze yıkama ve taşıma araçları alarak hizmet ağımızı geliştirmek.”

Editör: TE Bilişim