** Batman Belediyesi, ‘Dünya su günü’ nedeniyle lise öğrencilerine seminer verdi. Seminerde konuşan Belediye Başkanvekili Serhat Temel: “Yeraltından çıkardığımız, depolayıp şehre gönderdiğimiz suyumuzun yaklaşık yüzde 50’si kayıp” dedi.

ÇARPICI VERİ

Batman Belediyesi, ‘Dünya su günü’ nedeniyle Batmanlı lise öğrencilerine ‘Batman suyuna sahip çık’ konulu seminer verdi. Belediye Başkanvekili Serhat Temel, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Bülent Tekik, BASKİ Müdürü Nevzat Nemcik’in konuşmacı olarak katıldığı seminere Batman Petrol, Gazi ve İluh Anadolu Liselerinden 100 öğrenci katıldı. Suyun önemine dikkat çeken Belediye Başkanvekili Serhat Temel, gençlerin tasarruflu davranmalarını istedi. Temel, şöyle devam etti: “Batman’da günlük yüzde 7’ye yakın su kaybımız var. Yani bu şu demek; yeraltından çıkardığımız, depolayıp şehre gönderdiğimiz suyumuzun yaklaşık yüzde 50’si kayıp. Bu ciddi bir rakam. Peki bu kaybın sebepleri nelerdir? Bunun bir çok sebebi vardır. Bizim yeraltındaki şebekelerimizin eskimiş olması, su kaçaklarının fazla olması, içilebilir tatlı suyun amaç dışı kullanımı gibi sebeplerden kaynaklı su kaybımız var.”

2 MİLYAR İNSAN SUSUZ KALACAK”
Temel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Madem su bir insan hakkı, öyleyse suyu bir ticari meta haline getirmeye çalışan şirketlere, doğal su kaynaklarımızın önüne bent ve baraj yapanlara, bunu satanlara karşı bizim de bir karşı duruşumuzun olması şart. Hepimiz bu bilinçle geleceğimize bakarak, önümüzdeki 50-100 yıl bu sularımıza sahip çıkmamız lazım. Yapılan son bir araştırmada 2025 yılında, yani bundan 10 yıl sonra 2 milyar insan susuz kalma riski ile karşı karşıya kalacak. Bu çok ciddi bir rakam. Evet, bizim yaşadığımız coğrafya su kaynakları bakımından zengin bir coğrafyaya sahip ama eğer biz bu bilinçle hareket etmezsek, biz suyu amacına dönük kullanmazsak sözünü ettiğimiz riskle biz de karşı karşıya kalabiliriz. İşte burada, en büyük görev siz değerli gençlerimize düşüyor.” Temel’in ardından söz alan Başkan Yardımcısı Ahmet Bülent Tekik ise öğrencilere su kullanımı ve önlemler konulu sunum yaptı.

Editör: TE Bilişim