**Batman’da yetişen bürokrat, futbolcu, sanatçılar, öğrenci ve gençlik yıllarının geçtiği ‘petrol şehri’ne özlem duyuyor.

**Fen Lisesi’nde TÜBİTAK Bilim Dergileri söyleşisine katılan Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, 1985-87 yılları arasında eğitim gördüğü Batman Lisesi’nde hasret giderirken, 25 yıl aradan sonra memleketine gelen sanatçı Kadir Özer; “Batman’ı tanıyamadım. Her yer değişmiş” dedi.

30 YIL SONRA AYNI LİSEDE
TÜBİTAK Bilim Dergileri söyleşileri kapsamında Batman’a konuk olan Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, 30 yıl önce okuduğu lisede nostalji yaşadı. Fen Lisesindeki öğrencilere seminer veren Özyiğit, yıllar önce eğitim-öğretim gördüğü Batman Lisesi binasını gezdi, teneffüse çıktığı bahçeyi ve sınıfları dolaşıp 1985-87 yıllarının havasını soludu. Jeoloji Yüksek Mühendis Ümit Işık’ın da eşlik ettiği Özyiğit, eski ile yeni Batman’ı değerlendirdi. Batman Fen Lisesinde ‘Kanseri önleyebiliriz’ konulu konferansın ardından soluğu Batman Lisesi’nde alan Özyiğit, yıllar önce lisede sınıf arkadaşı olan İzmir-Tire Kaymakamı Batmanlı Hasan Tanrıseven’le yaşadığı anıları öğrencilerle de paylaştı.

“BATMAN’I ÇOK ÖZLEDİM”
Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, Batman’a hep özlem duyduğunu söyledi ve geçmiş günleri aradığını ifade etti. “Batman kısa zamanda büyüyen bir şehir haline geldi. Batman’ın hızla gelişmesi beni şaşırttı ve çok sevindirdi” diyen Özyiğit; “O yıllarda babam astsubaydı, Batman Lisesi’ne gidiyordum. İki yıl okudum. Ardından babamın tayinin çıktığı yerde liseyi tamamladım. Hacettepe Tıp Fakültesini bitirdim. Radyasyon bölümü onkolojisi alanında uzmanlık yaptım. Yurtdışında çalışmalar sürdürdüm. Şimdi de Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim dalı başkanlığını yürütüyorum” dedi.



“BATMAN MUHTEŞEM ŞEHİR OLMUŞ”
Yıllar sonra gördüğü Batman’ın, kendisini şaşırttığını söyleyen Özyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü; “Eğitimimi sürdürdüğüm dönemlerde Batman, büyük bir kasaba görünümündeydi. 30 Yıl aradan sonra geldiğim Batman, beni modern hayaliyle hayretler içinde bıraktı. O dönemlerde Batman, ‘Doğu’nun Paris’i diye bilinirdi. Şimdi de öyle. Batman Lisesi’nde okuduğum dönemlerde en sevdiğim ve  anlaştığım arkadaşlarımdan biri Hasan Tanrıseven’di. Diyalogumuz hiçbir zaman kesilmedi. Halen görüşüyoruz. O Mülkiye’yi, ben ise Tıp’ı tercih ettim. Arkadaşlığımız sürüyor. Batman her zaman ikinci memleketim oldu. Yeniden Batman’a gelmek isterim.”

TANRISEVEN; “BİRİNCİLİK İÇİN YARIŞIRDIK”
Antalya-Alanya Kaymakamlığından sonra bir süredir atandığı İzmir-Tire Kaymakamlığı görevini başarıyla sürdüren Hasan Tanrıseven; “1985-87 yılları arasında birlikte okuduğu sınıf arkadaşım Gökhan’la sınıf birincisi olmak için rekabet ederdik. Benim not ortalamam 10 üzerinden 9.83’tü. Gökhan’ın ise 10 üzerinden 9.90’dı. Aynı sınıftaydık, aynı sıradaydık. Birbirimizden kopmazdık. Hep iyi derece için yarışıp dururduk. Gökhan çok başarılı bir öğrenciydi” dedi.

“TATLI REKABET İÇİNDEYDİK”
Tire Kaymakamı Batmanlı Hasan Tanrıseven, yıllar sonra memleketi Batman’a gelen arkadaşı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit’in başarısıyla gurur duyduğunu belirterek; “Öğrencilik yıllarımda yakın arkadaşımdı. Birbirimizden kopmazdık. Diyalogumuz hiç kopmadı. O Batman’dan ayrılırken, o’na kitap da armağan ettim. O da bana kitap gönderdi. Okuduğumuz yıllarda aramızda tatlı bir rekabet vardı. Notlarımız bir birine yakındı. Mezun olduğumuz Batman lisesinin o eski adının korunması gerekiyor. Çünkü biz Batman’ın ilk lisesinin mezunlarındanız. Halen o eğitim yuvasını Batman’ın ilk lisesi olarak biliriz” diye konuştu.



ÖZER; “ŞEHRİM BENİ ŞAŞIRTTI”
1992 Yılında Antalya’ya yerleşen Batmanlı piyanist-solist Kadir Özer, gençlik yıllarının geçtiği Batman’da sanatına son vermeyi düşündüğünü söyledi. 25 Yıl sonra gördüğü Batman’ı tanımakta güçlük çektiğini kaydeden Sanatçı Özer; “Batman’ı görünce şaşırmadım demesem yalan olur. O yıllar kentin son bölümü şimdiki sanat sokağının yeriydi, ötesi çöl’dü. Batman Lisesi ve Batman Endüstri Meslek Lisesi Batman’ın ücra yerlerindendi. Esentepe’ye yaya gidemezdik. 24 yıl gibi bir sürede petrol şehrinin bu kadar büyüyeceğini tahmin edemezdim” dedi.



“ESKİ ÇARŞI’DA NOSTALJİ YAŞADIM”
1-2. Cadde, Cumhuriyet meydanı, Elma sokağı ve eski Mehtap sineması çevresinin de değiştiğini söyleyen sanatçı Özer, şöyle konuştu; “Batman’ın yeni mahallelerini tanıyamadım. Yakınlarımızın bulunduğu Gültepe’deki evimizin adresini çıkaramadım. O dönemler Batman, Cumhuriyet Meydanı ve çevresiydi ama şimdi merkez nüfusu yarım milyonu bulan Batman, çok değişim yaşamış. İzmir ve Antalya’ya gittiğimde Batman’ın nüfusu 100 bin civarındaydı. Şimdi 500 bini bulmuş. Eski çarşı ve çevresini dolaştığımda ne bir esnaf tanıdım ne de bana selam verecek birini bulabildim. Yine de memleketin havası bana yetti.”



DDY PERON HATIRASI
Türkiye Petrollerinden emekli olan eski sporcuların dayanışmaları devam hala ediyor. İşte 1981-82 yıllarında bir dönemlerin en işlek güzergahlarından olan DDY peronunda Murat kasetçilikte bir kare. Mirhan Gülsever’in mekanına konuk olan Nizamettin Özlük, İlhan Öğe, Seç Kuruyemiş sahibi, panter kaleci lakaplı Naci Kumaş ve yine kaplan kaleci lakaplı Ramazan Kanat’ın sararan bir foto karesi. (Haber Merkezi)

 

Editör: TE Bilişim