**İki yıl önce Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan ve Batman-Siirt İl sınırındaki 600 dönümlük elma bahçelerinden yılda 600 ton meyve suyu elde edildiği Kani (kaynak) meyve suyu Irak’ın Kürdistan pazarında adeta yok satıyor.

**Bir vardiya ile başladıkları meyve suyu fabrikasında üç vardiyaya çıkmalarına rağmen Irak piyasasına sipariş yetiştiremediklerini belirten işadamı Muzaffer Nasıroğlu; “Ürünümüzün ham maddesi için gerekli olan elma ve böğürtlen bahçelerini geliştirdik. Yeni çıkacak ürünlerin toplama işinde 500’ü aşkın kişiye de istihdam alanı sağlanacak” dedi. 

BATMAN MARKASI MEYVE SUYU
Meyve suyunda Batman markası olan Kani (Kaynak) meyve suyu fabrikası, Irak pazarında kısa sürede tutuldu. Nektari ağırlıklı meyve suyu, Kuzey Irak’ın Kürdistan bölgesindeki Süleymaniye, Erbil, Duhok ve Zaho kentlerinde en çok tüketilen içeceklerin başında yer alıyor. Günde 30 ton meyve suyu üretiminin yapıldığı tesiste Irak pazarındaki talepleri yetiştirmekte güçlük çektiklerini belirten işadamı Muzaffer Nasıroğlu; “Daha önce bir vardiya ile üretime başladığımız tesiste şimdi vardiya sayısı 3’e çıktı. Yine de talepleri yetiştiremiyoruz. Çünkü kaliteden ödün vermiyoruz” diye konuştu.


ÜRÜN TOPLAMADA 500 İŞÇİ
Batman-Siirt il sınırında 600 dönümlük elma bahçesi ağırlıklı fidanlıkta 500’ü aşkın işçinin çalışacağına da işaret eden Nasıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kaliteden ödün vermiyoruz. Nektari ağırlıklı meyve suyuna özellikle Irak’ın ciddi bir talebi olduğu için henüz iç piyasaya giremedik. Önümüzdeki süreçte başka bir isimle iç piyasaya da gireceğiz. OSB’deki tesisimize 6 bin tonluk soğuk hava deposunu da kazandırıyoruz. Elmanın yanı sıra böğürtlen ekimine de başladık. 1-2 yıl sonra meyve suyu üretiminde Batman markasına kavuşacak.” Öte yandan 25 Milyon TL’ye mal olan OSB’deki meyve suyu tesisinde 50’yi aşkın mühendis ve teknik ekip de görev yapıyor.

Editör: TE Bilişim