*Batman çayı kıyısındaki Canlı Hayvan Pazarı ile Mezbahane’de günde 5000’e yakın büyükbaş ve küçük baş hayvan kesimi yapılıyor. Besiciler, yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle et kilosunun 40 TL’ye çıkmasından endişeli.

*Saman kilosunun 1000 TL’den alıcı bulduğunu söyleyen saman satıcısı Zeki Erin, ve Şirin Akın, “Yılda ortalama 1000 ton saman satışımız oluyor. Artık samanı yurt dışına ithal ediyoruz. Kırmızı samanın tonu 1000 TL’yi buluyor. Beyaz saman ise 500 TL’den alıcı buluyor” dediler.

KIRMIZI ET FİYATI ARTIYOR
On bir ayın sultanı Ramazan’ın yaklaşmasıyla birlikte kırmızı et fiyatının artışa geçtiği Batman’da besici, kasap ve lokantacılar sıkıntılı. Batman’dan günde ortalama 5000’e yakın canlı hayvan İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Gaziantep ve Diyarbakır’a gönderiliyor. Canlı hayvan pazarı ile Batman mezbahanesinin bölgenin büyük Et Entegre Tesislerinden biri olduğuna işaret eden besiciler, “Kırmızı et artışı bir çok sebepten kaynaklanıyor. Bölgede yayla yasağı var. Hayvancılık destekleme primleri ise yetersiz. Çoban maaşları da yüksek. Saman ve arpa da pahalı olunca fiyat artışı da kaçınılmaz oluyor. Serbest piyasa nedeniyle et fiyatındaki artışın önüne geçilemiyor” dediler.

“HAYVANCILIKTA MASRAF ÇOK”
Batman’da besicilik yapan İbrahim Aydın, hayvancılıkta masrafın her geçen gün arttığına dikkat çekti. Saman ve yemdeki artışın besicileri zor durumda bıraktığını ifade eden Aydın, “Son aylarda maalesef yayla yasağı da yaşanınca besiciler istediği yerlerde sürülerini otlattıramıyor. Samanın tonu 1000 TL’yi geçti. Arpanın tonu ise 1200 TL. Çobanın maaşı 5 TL üstünde. Bu masraflar da göz önüne alınmalıdır. Besicilik artık eskisi gibi kazandırmıyor. Giderler artınca kırmızı et’e zam kaçınılmaz oluyor” dedi.

“ŞİRKETLERLE BAŞ EDEMİYORUZ”
Kırmızı etteki artışın bir nedeninin de bölgedeki canlı hayvanların büyük bölümünün batı illerine gönderilmesinin olduğunu söyleyen İslam Rüzgar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı et şirketleri Batman mezbahanesinde kesimi yaptığı küçük baş hayvanları İstanbul’a gönderebiliyor. Et’te, Batman ile İstanbul arasındaki fiyat farkı nakliyedir.” Hayvancılığın yaygınlaşması için dişi kuzu kesimimin yasaklanmasının gerektiğini de kaydeden Rüzgar, “Her şeyden önce çobanlara doyurucu maaş verilmeli. Köylerde çoban sayısı artarsa besicilik de gelişmiş olur. Dişi kuzu kesimine yasak getirilmelidir” diye konuştu.

“TOSUNUN ADEDİ; 5 İLA 10 BİN TL”
Büyük baş hayvanları arasında dana etinin ilgi gördüğünü kaydeden besici Sadık Şahin, “Küçük danaların adedi 5 bin TL’den başlıyor, 10 bin TL’yi bulan büyük dana da pazarda var. Bir çok besici danayı besi için alıyor. Ancak et için de dana alanlar yok değil” dedi. Keçi adedini 700 TL ila 1000 TL arasında sattığını söyleyen Hüseyin Demir, “Çoban maaşı nereden bakarsanız bakın, yılda 40 bin TL’yi buluyor. Arpa ve samanı da içine katarsanız, besiciliğin ne kadar çileli bir meslek olduğuna kanaat getirirsiniz” dedi.

KESİCİLER, “MAAŞIMIZ YETERLİ AMA”
Batman Mezbahanesi’nde 27 kesicinin görev yaptığını ifade eden Kesiciler Derneği Başkanı Süleyman Bulut, şöyle konuştu: “Ayda ortalama elimize 1000 TL geçiyor, sosyal haklarımız da veriliyor. Çalışma saatimiz belli değil. Saatte 350 adet hayvan kesimi yapabiliyoruz. Tek şikayetimiz var. O da kaçak et kesimidir. Bu konuda denetimler arttırılırsa, memnun kalırız. Deri, yün, işkembe ve her şeyi değerlendirilen kırmızı et adeta altın borsası ile yarış edebilecek duruma geldi.” Batmanlı bazı kasaplar, besicilerden kuzu kilosunu 33 TL’den satın aldıklarını belirterek, “Bu gidişle et artışı kaçınılmaz oluyor. Önümüz Ramazan. Her gün pazarda fiyat ayarlamasına gitmek zorunda kalıyoruz” diyorlar.

 “YOL SORUNUMUZA ÇÖZÜM BULUNSUN”
Canlı Hayvan Borsası’nda kahvecilik yapan Nihat Tuncer, Batman-İkiztepe (Gırbereşik) köyü ile şehir merkezinde arasındaki 1 kilometrelik yolun yetersizliğinden görünmez kazalarla karşılaştıklarına dikkat çekti. Günde 1500 ila 2000 civarındaki besicinin, Canlı Hayvan Pazarının yolunu tuttuğunu belirten kahveci Nihat Tuncer, şöyle konuştu: “Hayvan Pazarında kahvede günde 500 civarında çay dağıtıyorum ama buraya gelen her besici yoldan şikayetçi. Bu yol güzergahının Belediye tarafından asfaltlanmasını istiyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim