** 2012 Yılında su tutulmaya başlanan Kozluk ilçesi Garzan çayı üzerindeki barajın 20 kilometrelik havzasının doğa manzarası ‘turizme’ göz kırpıyor. Kozluk’un doğa harikası 7 köyü ile Bitlis’in Mutki ilçesine kadar uzanan baraj havasında kimi vatandaşlar tur düzenliyor kimileri de balık avlıyor.

SALLARLA TUR DÜZENLENİYOR
Batman’ın Kozluk ilçesi Garzan çayı üzerinde Fernas’ın yapımını tamamladığı ve 2012 yılında su tutulmaya başlanan Garzan barajında motorlu sallarla tur düzenleniyor, av mevsiminde ise balıkçılar hafta sonları balık avlıyor. Baraj gövdesi ilçenin Alıçlı (Norşin) köyünden başlayıp, Bitlis’in Mutki ilçesine kadar uzanan 20 Kilometrelik baraj havzası ise doğa harikası. Sarp dağlar, kayalıklar ve yeşil kuşağıyla doğa turizmine göz kırpan coğrafya son yıllarda ilgi odağı oldu.

“TURİZME KAZANDIRILMALI”
Kozluk ilçesinin yanı sıra çevre ilçe ve illerden de vatandaşların turlar düzenlediği baraj havzasında renkli görüntüler oluşuyor. Kozluklulardan Ayla Işık: “Burası tam bir doğa harikası. Baraj havasına giden yollar asfaltlanırsa yerli ve yabancı turistler bu bölgeye yılın büyük bölümünde turlar düzenleyebilir. Son yıllarda özellikle ilçe sakinleri ve diğer konuklar soluğu baraj havzasında alıyor. Bu bölge turizme kazandırılmalı” dedi.

GÜNDE 500 KİLO BALIK AVLIYORLAR
İlçede balıkçılık yapan Aydın Yılmaz ise baraj havzasında balıkçıların yaklaşık 500 kilo balık avladığına dikkat çekti. Özellikle hafta sonları balıkçıların ava çıktıklarını ifade eden Yılmaz: “Barajda adeta balık bereketi var. Daha çok aynalı sazan, şabot, sembelik gibi balıklar barajda mevcut. Ben günde 100 kilo civarında balık toplayabiliyorum. Diğer balıkçılarla birlikte bu rakam 500 kiloyu da bulabiliyor” dedi. Motorlu sallarla barajda balık avlaya balıkçılar da av kurallarına uyduklarına dikkat çekerek, balık bolluğuna işaret ettiler.

KÖYLÜLERİN YAKACAK HAZIRLIĞI
Garzan barajında su seviyesinin inmesiyle baraj dibindeki kurumuş ağaçlar ve çalılar da köylülerin yakacağı oldu. Hafta sonu sallarıyla baraj havzasında sallarıyla dolaşan bazı köylüler: “Birkaç hafta önce barajda su seviyesi yüksekti. Su seviyesi inince bizler de kışa hazırlık yapıyoruz. Baraj sularının dibindeki kurumuş ağaçlar ve çalıları toplayarak kışa hazırlık yapıyoruz” diye konuştular. (Barış Arslan- Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim