*Batman’ın Demirlıpanar-Çayeli mezrasında oturan 71 yaşındaki Sait Boz, balık avlama sırasında ağlara takılan kesenin içinden 105 yıl öncesinin Alman parasının çıkmasına şaşırdığını söyledi ve ekledi; “Para koleksiyoncuları, üzerinde ‘Yıl 1910 Berlin’ yazılı parayı almak istiyorlarsa satmaya hazırım.”

 

AĞLARA ALMAN PARASI TAKILDI

Batman merkeze bağlı Demirlipınar köyünün Çayeli mezrasında oturan 10 çocuk babası 71 yaşındaki Sait Boz, Batman çayı havzasında balık avladığı sırada ağlara takılan küçük kesenin içinden 105 yıl öncesinin ‘Alman-Berlin’ yazılı 1000 Mark’ın çıkmasına şaşırdı. Hafta sonu ailesi ile birlikte Batman çayı yakınındaki Bıçakçı köyü civarında balık tutmak için suya bıraktığı ağlara takılan kesenin içinde parçalara bölünen bazı kağıt parçaları ile eski Alman parasının çıkmasına şaşırdığını belirten Sait Boz; “Yağmur sularının getirdiğine inandığım kesenin içinde yıpranmayan Alman parasını görünce şaşırdık” dedi.



105 YILLIK ALMAN PARASI

1910 Almanya-Berlin yazılı 1000 Mark’ın küçük kese içinde yıpranmamasının şaşkınlığını üzerinden atamadığını söyleyen Boz, şöyle konuştu: “Ağlarımıza takılan keseyi açtığımızda çürümüş küçücük kağıtlar vardı. Bir de ‘1000 Mark Berlin’ yazılı paranın yıpranmaması bizi hayretler içinde bıraktı. Yağmur sularının sürüklediğine inandığımız bu kesenin 100 yıl önce bu bölgeye gelen Alman askerleri tarafından bir yere saklandığını tahmin ediyoruz. Bu mark şu anda tedavülden kalkmış durumda. Koleksiyonculara sesleniyorum. 105 yıl öncesinin Berlin parasını almak isteyenlere uygun bir fiyatla satmayı düşünüyorum.”

 

Editör: TE Bilişim