** DİSK-Genel-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Murat Akın, asgari ücretlerle ilgili açıklamada bulundu. Akın; “Asgari ücret, net 1.800 TL olmalı” dedi.

 

“EKONOMİ BÜYÜYOR AMA…”

Asgari ücretle ilgili yazılı açıklamada bulunan DİSK-Genel-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Murat Akın, ücretin net 1.800 TL olması gerektiğine dikkat çekti. Akın: “AKP hükümeti asgari ücrete %3+3 zam yapılacağını ilan etti. Kendilerine gelince saray, han, hamam, gemicikler, rezidanslar, milyonlarca işçiye günlük bir lira zammı reva görüyorlar. İsteğimiz saraylar değil ekmeğimiz büyüsün. 1.800 TL net diyoruz çünkü; kişi başına düşen milli gelir 2014 yılı itibarı ile 1.800 lirayı aştı. Hükümet bu rakamla çok avunuyor. Biz emeği ile geçinenler 4 kişilik hanemiz için payımıza düşenin sadece 1’ni talep ediyoruz. En azında yaşamak için buna ihtiyacımız var. Soruyoruz; 4 kişilik evimizin payına düşen 7200 liramız nerede. İşçiler çalışıyor, ekonomi büyüyor, çalışırken emekçiler oluyoruz, sakatlanıyoruz, iş hastalığına yakalanıyoruz. Madem Türkiye ekonomisi büyüyor, bizim aşımız ekmeğimiz çocuklarımızın rızkı neden büyümüyor? Büyümeden pay alsaydık birilerini zengin etiğimiz oranda pay almış olsaydık, bugün asgari ücret 1800 TL olacaktı” dedi.

 

“YOKSULLUK SINIRI ORTADA”

Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asgari ücret 1.800 TL net olsun. Çünkü Cumhurbaşkanlığı bütçesi, geçtiğimiz yıla göre iki katına çıktı. Bu ülkede tüm değerleri yaratanlar için, üretenler için daha düşük bir artış kabul edilemez. 4 kişilik bir ailede yoksulluk sınırı 3500-4000 sınırında. Belirlenmesi gereken gerçek tutar budur, yoksulluğu mahkum eden ücret 2 kişi çalışmamıza rağmen çocuklarımızın yokluluğa mahkum etmemek için 1800 lira şarttır. Ayrıca sosyal haklar da şarttır. Asgari ücretle çalışanlar elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalıdır. İşe gidiş-gelişler de ücretsiz olmalıdır, eğitimde hiçbir ad altında para alınmamalıdır. Sağlığın tümü parasız olmalıdır. Asgari ücretin bölge, yaş, işkolu gibi ayrımı yapılmaksızın aynı oranda belirlenmesi gerekmektedir.”

 

Editör: TE Bilişim