**Yapımı 12 yılda tamamlanan Türkiye’nin 4. Büyük barajı Ilısu’da su seviyesi yükselirken, havzadaki yerleşim birimlerinde de köyler, tahliye ediliyor.  Aralık ayının sonunda su, Hasankeyf’e varacak.

“KENDİ TİPİNDE DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ”
2007 Yılında yapımına başlanan ve bu yılın Temmuz ayında tamamlanan Türkiye’nin dördüncü büyük barajı Ilısu’da su seviyesi yükselirken, yılın sonlarında tarihi Hasankeyf’in eski köprüleri su altında kalacak. Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan Ilısu barajında 10.4 metreküp su depolandığını belirten DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ve beraberindeki heyeti de bilgilendirdi. Kösalı: “Baraj kendi tipinde gövde dolgusu bakımından dünyanın en büyüğü. Gövde dolgusu 24 Milyon metreküp olan baraj bu özelliğiyle Atatürk barajından sonra geliyor. Ilısu barajı elektrik üretimi bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban’ın ardından ülkemizin en büyük dördüncü barajı. Ilısu barajı, milli ekonomiye yılda 1.5 Milyar TL katkı sağlayacak” dedi.

ESKİ KÖPRÜLER SU ALTINDA KALACAK
Bölge Müdürü Kösalı, şöyle devam etti: “Baraj gövdesinde su seviyesi şu anda 45 metre yükseldi. Baraj havzasındaki köylerin bir bölümü boşaltıldı. Su seviyesi her geçen gün yükseliyor. Baraja yakın mesafedeki Hoştepe köyü tamamen boşaltıldı. Çevredeki köylerde de tahliye işlemleri sürüyor. Aralık ayının sonunda Hasankeyf’e su varmış olacak. Yeni yılın ilk ayında Hasankeyf’teki eski köprüler su altında kalacak. İki köprünün üstünde de yaklaşık 15 Metre su olacak. Su seviyesinin varacağı yer Küçük Saray’ın penceresin bulunduğu bölge liman olacak.”

SON ESERİN KALINTILARI TAŞINIYOR
Yeni yerleşim birimine taşınacak El-Rızk minaresinin gövde, caminin de duvarlarının en geç 1.5 ay içinde taşınacağını ifade eden Bölge Müdürü Kösalı: “Şu anda Hasankeyf’te platform üzerindeki üç ayrı eserin taşınmasının son hazırlıkları yapılıyor. Eski Çarşı’nın tahliye edilmesinin hemen ardından bu güzergahta kalan eserin son parçaları da taşınacak. 1.5 Ay gibi bir sürede tarihi eseri yeni yerleşim birimine taşıyacağız. Liman bölümünde de çalışmalar tamamlanmak üzere. Limanın olduğu bölümde su seviyesi yer yer yükselecek ve düşecek” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim