**Kehribar tespih tutkunları, her haftanın bir gününde Batman’da toplanıyor. Çarşamba günleri Batman‘da onlarca kehribar tespih koleksiyoncusu Kehribar Çay evinde görücüye çıkan tespihleri inceliyor, bazı tutkunlar ise pahalı tespihlerin fiyatına bakmadan satın alıyor. 8 Bin-20 Bin dolar arasındaki tespihler ilgi görüyor.

KEHRİBAR TUTKUSU BİR BAŞKA
Komşu iller Diyarbakır, Siirt, Şırnak ve Mardin’in yanı sıra İstanbul, Ankara ve İzmir’den tespih tutkunları, Batman’da her Çarşamba günü Kehribar Çay evinde bir araya geliyor. Ziya Gökalp Mahallesi 1717 sokaktaki tespih pazarının açıldığı kahvede bir araya gelen tespih tutkunları: “Kehribar tespihleri görmek isteyenler haftanın farklı günleri değişik bölgelerde toplanıyor. Batman’ın günüde Çarşamba olduğu için konuklarımızı, bugün ağırlıyoruz. Çok değerli tespihler pazara getiriliyor. Tespihin şahı kehribardır. Bu nedenle bir çok tespih alıcısı mutlaka haftada bir pazara gelir. Yeni tespih çeşitlerini merak eder ya da pahalı fiyatına bakmadan satın alır” dediler. Otomobil fiyatındaki tespihlerin tutkunları ise tespihlere gözü gibi bakıyor.

8-10 BİN DOLARLIK TESPİHLER
Haftanın her Çarşamba günü Batman’ın Ziya Gökalp Mahallesi EML sokağındaki kehribar tespih pazarına ilgi gösteren tespih tutkunları fiyatları 8-10 Bin dolar arasında değişen kehribar tespihlerine dokunmadan duramıyor. Geçen ay tespih pazarına yakışır bir mekan açtıklarını belirten Siraç Dalmış: “Batman’daki tespih tutkunlarına hitap edecek modern bir mekan açtık. Buraya çok değerli tespihler geliyor. Fiyatı 8 bin dolardan başlayan tespihlerin arasında 10 bin doları geçen değerli tespihler de bulunuyor. Çünkü bölgedeki tüm tespihler haftada bir pazara getiriliyor. Tespih tutkunlarını mekanımıza bekliyoruz” dedi.

BÖLGE TESPİHLERİ
Tespih satıcısı Şehmus Anaç, Mardin’in Midyat ilçesinden geldiği tespih pazarından Diyarbakır’dan getirilen damla kehribar tespihi 8 Bin TL’den aldığını söyledi. Midyat’tan Osmanlı damla kehribar tespit getiren Sarı Davut: “Tespihin gramını 100 dolardan satıyorum. Elimdeki tespihin fiyatı 10 Bin dolar civarında. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kehribar tespihe oldukça ilgi var. En çok sattığımız tespihlerin başında Osmanlı damla kehribar geliyor. Pazara sadece bölge illerinden değil, İzmir, İstanbul ve Ankara’dan da tespih tutkunları geliyor” diye konuştu.  (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim