** Batman’da mısır hasadının ardından bazı çiftçilerin tarlayı ateşe vermesiyle yurttaşlar nefes almakta zorlanıyor. Yanan mısır koçanlarının havayı kirlettiğini belirten vatandaşlar: “Hasat mevsiminde her zaman aynı sıkıntıya maruz kalıyoruz. İlgili kurumlar hasat döneminde denetimlerini arttırmalı” diyorlar...

“NEFES ALMAK GÜÇ”
Batman ve çevresinde ilgili kurumların tüm uyarılarına rağmen tarlalarda anız yangınlarının önüne geçilemiyor. Mısır hasadının yapıldığı kentte, tarladaki mısır koçanından kurtulmak isteyen bazı çiftçiler, ilkel yöntem anız yangınlarından vazgeçmiyor. Batman kent merkezinde son bir haftada bazı mısır tarlalarının ateşe verilmesiyle vatandaşlar nefes almakta zorlanıyor. İlgili kurumlardan denetimlerin arttırılmasını isteyen Batmanlılar: “Geçtiğimiz aylarda buğday tarlalarında şimdide mısır tarlalarında anız yangınları meydana geliyor. Mısır koçanları havayı daha da kirletiyor. Nefes almakta zorlanıyoruz. Özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar anız yangınlardan oldukça etkileniyor. Mısır hasadının yapıldığı şu günlerde denetimlerin arttırılmasını istiyoruz” diyorlar.



ASTIM VE KOAH HASTALARI
ACİL SERVİSLERE BAŞVURUYOR
Anız yangınları nedeniyle son haftalarda Bölge Devlet Hastanesi ve kentteki özel hastalara solunum sorunu nedeniyle başvuran hastaların sayısında da artış gözlendi. Bazı uzmanlar: “Daha önceden her hangi bir sorunu olmayan sağlıklı kişiler bile nefes darlığı yakınması ile polikliniğimize başvurmaktadır. Özellikle çocuk, yaşlı ve gebe hastaların bu hava kirliliğinde daha fazla etkilendiği gözlemlenmiştir. Anız yangınlarının sebep olduğu hava kirliliği ve ortama salınan partiküllerden özellikle astım ve KOAH gibi kronik hastalar oldukça olumsuz etkileniyor” diyorlar.


TOPRAĞIN VERİMİ DÜŞÜYOR
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri de anız yangınlarının toprağı verimsizleştirdiğine dikkat çekerek, şunları söylediler: “Çiftçilerimiz hasat sonrası tarlada kalan sap parçalarından kurtulmak için yasak olmasına rağmen zaman zaman yakarak yok etmektedirler. Anız yakılırken toprağın yüzeyinde ve 2-3 cm derinliğinde ki bütün canlılar yok edilmektedir. Verimli bir toprakta canlıların en yoğun olduğu kısım burasıdır. Anız yakılırken özellikle toprak verimliliğini oluşturan canlılar da önemli miktarda ortadan kalkmaktadır. Anız yakılan yerlerde toprağın tekrar eski haline gelmesi için uzun zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle geleceğimiz olan topraklarımızı yakarak yok etmeyelim.” (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim