* Son haftalarda anız yakma olaylarının arttığı Batman ve yöresinde Tarım İl Müdürü Abdullah Akın, çiftçilere uyarılarda bulundu. Yasağa uymayanlar hakkında işlem yapılacağını belirten Akın, suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

SAVCILIKLARA SUÇ DUYURUSU

Tarım İl Müdürü Abdullah Akın, çiftçilere anız uyarısında bulundu. Anızın çok önemli kayıpları beraberinde getirdiğine işaret eden İl Müdürü Akın, tarla yangınlarında telefon ve elektrik direklerinin de hasar gördüğünü söyledi. Akın şöyle konuştu;  “Ülkemizde hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkileri yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak su ve rüzgar erozyonu artmakta ve çok önemli kayıplar meydana gelmektedir.”

GÖRÜNMEZ OLAYLAR

Anız yakma vakalarının önlenemediği yörede görünmez olayların da yaşandığını anımsatan Akın, şöyle devam etti; “Ayrıca; ağaç, çalı ve toprak üstü canlılar, henüz hasat edilmemiş komşu tarlalardaki ürünler, meyve bahçeleri, süne mücadelesi kapsamında Bakanlığımızca yapılan ağaçlandırma çalışmaları zarar görmektedir. Telefon ve elektrikler direkleri, etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız artıkları ile beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olmaktadır.” Öte yandan yasağa uymayan çiftçiler hakkında TCK’nın 526 maddesine göre işlem yapılacağını bildiren Akın, C. Savcılıklarına da suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim