** Batman’daki uzman doktorlar: “Günde 40 kişi solunum sıkıntıları nedeniyle başvuruda bulunurken, anız dumanlarının ardından bu sayı 100’ü buldu. Hava kirliliği ciddi boyutlara ulaştı” dediler.

 

HASTA SAYISI ARTTI
Batman’da son günlerde mısır tarlalarının ateşe verilmesiyle hastaneler solunum şikayetleriyle doldu. Batman Bölge Devlet Hastanesi ve Medicalpark Batman Hastanesi’nin verilerine göre solunum sıkıntısı yaşayanların sayısı yarı yarıya artış gösterdi. Bölge Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Efraim Güzel, son üç günlük poliklinik verilerine dikkat çekerek: “Daha önceden günde 40-50 hasta polikliniklere başvuruda bulunurken bu sayı anız dumanlarının ardından 90-110 arasına çıktı. Acil servisine de 180 kişi solunum sıkıntısıyla başvurdu. Dünyada her yıl yaklaşık 7 milyon, ülkemizde ise 29000 kişi hava kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunları ile kaybedilmektedir. Özellikle astım, KOAH, kronik bronşit ve kronik üst solunum yolu hastalığı bulunan kişiler anız yangınlarının neden olduğu hava kirliliğinden en çok etkilenen gruplardır. Son 10 günde Batman Bölge Hastanesi gerek acil sevis, gerekse göğüs hastalıkları polikliniğine bu grup hasta başvurularında ciddi bir artış izlemekteyiz” dedi.

 

“YATAN HASTA SAYISI ARTTI”
Medicalpark Batman Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Esra Karakaya ise, son bir ayda solunum rahatsızlığı nedeniyle yatan hasta sayısında artışın olduğunu söyledi. Karakaya, şöyle konuştu: “Anız dumanları, astım ve KOAH hastalarında ciddi bir nefes darlığı, boğazda yanma, öksürük, balgamda artışa sebep oluyor.  Acil servislerine başvurular arttı. Ayrıca hastane yatışlarında da artış söz konusu. 3-4 Yıldır Batman’dayım ne yazık ki her yıl daha da kötüye giden bir hava var. Anız yangınları sağlığı ciddi anlamda tehdit ediyor. Caydırıcı cezalar verilmeli.” (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim