** Son günlerde herkesin şikayet ettiği anız yangılarına ‘dur’ diyen Batmanlı çiftçi Fethullah Soysal, Gültepe mahallesi yakınındaki mısır hasadını yaptığı tarlayı traktörle sürmesi görenlerin takdirini kazandı.

 

**Anız yakan çiftçilere ders verircesine tarlasını traktörle süren Soysal: “Anız yakan çiftçilere karşıyım. Yıllardır hasad sonrası tarlamı hep sürüyorum. Bu uygulamayla hem topraktaki canlılar yaşıyor hem de insan sağlığı tehlikeye girmiyor” dedi.

 

 

ÇEVRECİ ÇİFTÇİ

Mısır hasadının kaldırılmasının ardından yöredeki birçok çiftçinin ateşe verdiği tarlalardan yükselen dumanlar  insan hayatını olumsuz etkilerken, Batman da bazı çiftçilere ders veren çevre dostu çiftçilerde yok değil. Batman’ın Gültepe Mahallesi yakınlarındaki 450 dönümlük mısır tarlasında hasadı kaldıran Fethullah Soysal, anız yangınlarına tepki gösterdi. Son günlerde Batman’ın da aralarında bulunduğu birçok kentte halkın dumanlar yüzünden nefes alamadığını kaydeden örnek çiftçi 59 yaşındaki Soysal; “Anız yangınları herkesin sağlığını olumsuz etkilediği gibi topraktaki canlıları da yok ediyor. Yıllardır çiftçilik yapıyorum ama hiçbir zaman tarlamı hasad sonrası ateşe vermedim.  Çünkü anızın yakıldığı tarlalarda hem verim düşüyor hem de topraktaki canlılar yok oluyor” dedi.

“ANIZ YAKANLARI UYARIYORUM”

Anız yakan çiftçilere ders verircesine traktörün başından ayrılmayan çiftçi Fethullah Soysal, tarlasını ateşe veren çiftçilerle zaman zaman karşı karşıya geldiğini belirtti. Soysal, sözlerini şöyle sürdürdü; “Traktöre taktığım pullukla tarlamı 2 gün gibi kısa bir süre de sürüyorum. Ayrıca Tarım Bakanlığı yakıt parasını da veriyor. Neden tarlamı verimsiz hale getireyim ki?  Tarlamda anız yakmadığım için verim her yıl ikiye hatta üçe katlanıyor. Çiftçilere çağrım var; halkın sağlığını korumak için herkesi bu uygulamaya davet ediyorum. Her çiftçinin yapması gereken bu uygulama toprağı daha verimli hale getirir”  Bu arada Batman ve ilçelerindeki  camilerde dün imamlar Cuma Hutbesinde anız yakmanın günah olduğuna dikkat çekti.

Editör: TE Bilişim