**Batman Eczacılar Odası’nın ‘Eczacılık günü etkinlikleri’ kapsamında Batman’da ki programa katılan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak: “Tüm dünyada ilaçların yüzde 50’sinin doğru bir şekilde kullanılmıyor. Bu anlamda akılcı ilaç kullanımı çok önemli” dedi.

** Aslen Gercüşlü olan Berko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Berat Beran ise genç eczacılara deneyimlerini aktararak: “Hayatımda olan biten her şeye bir alternatif bulmaya çalıştım. Hiçbir zaman yılmadım” diye konuştu.

ECZACILIK GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
44. Bölge Batman Eczacı Odası, Bilimsel Eczacılığın 179. Yıldönümü nedeniyle ‘Eczacılık günü’ etkinlikleri kapsamında ‘Türkiye’de eczacılık mesleği ile ilgili genel değerlendirme toplantısı’ gerçekleştirdi. Mezopotamya Otel’de düzenlenen toplantıya Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Berko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Berat Beran, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu(TITCK) Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyet üyesi M.Emin Beyaz, 44. Bölge Batman Eczacı Odası Başkanı Adnan Bayhan ve eczacılar katıldı. Programda konuşan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, akılcı ilaç kullanımının önemine dikkat çekti. Çolak: “Dünyanın asıl gündemi ilaçların doğru, rasyonel, akılcı kullanılması. Tüm dünyada yada ülkemizde ilaçların yüzde 50’sinin çok doğru bir şekilde kullanılmadığını biliyoruz. Akılcı ilaç kullanımı çok önemli” dedi.

“DOĞRU İLAÇ, DOGRU ZAMAN, DOĞRU DOZ”
Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2002 yılında yayınladığı raporda tüm dünyada hastaların yüzde 50’sinin ilaçları doğru kullanmadığı tespit edilmiş. Dünyanın yaşadığı sorunları Türkiye de yaşıyor. 2011 Yılında da akılcı olmayan ilaç kullanımı, kaynakların gereksiz kullanımına ve küresel problemlere yol açar. Hastaların çoğunun ilaçların doğru kullanmadığı tespit edilmiş durumda. İlaçları insanlarımıza verirken çok dikkatli olmalıyız. Akılcı ilaç şöyle tabir ediliyor; Doğru ilaç, doğru zaman, doğru kişi, doğru doz. Bu doğruları çoğaltabiliriz. Bunlar olursa akılcılık ortaya çıkar. Yoksa hem hasta açısından bir sağlık yükü hem de kamu açısından bir ekonomik yük ortaya çıkar. Dolaysıyla halk sağlığı sorunu ortaya çıkar. Bu nedenle akılcı ilaç meselesi doğru bir meseledir. Bu konuda da Sağlık Bakanlığımızın yoğun çabaları ve çalışmaları var. İlaçla ilgili sorunların çözümü akılcı ilaç kullanımından geçiyor. Bu noktada da eczacılar kilit rol oynuyor.”

BERAN, DENEYİMLERİNİ AKTARDI
Programda deneyimlerini eczacılara aktaran aslen Gercüşlü Berko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Berat Beran, 1973 yılında imkansızlıklar içinde eczane açtığını belirterek; “Önemli olan bulunduğunuz ortamda olayları iyi takip etmeniz. Ben hep farklı olmak için çalıştım. İlk eczanemi Diyarbakır’da açtım. Kendi eczanemin içinde kendi markamı yarattım. Yaptığım işlerin ve hatalarımın hiç birinden pişman olmadım. Yaptığım hatalar beni bugünlere getirdi. O hatalar benim ders almamı sağladı ve kendimi yenileme imkanı verdi”  dedi.

“CESARETİNİZİ KAYBETMEYİN”
1980 yılında İstanbul macerasının başladığını da ifade eden eczacı Beran, şöyle devam etti: “Gerçekleri öğrenene kadar çok fazla tokat yedim, fakat hayatı bu şekilde öğrendim. 1984 Yılında Berko İlaç Firması’nı kurdum. Hayatımda olan biten her şeye bir alternatif bulmaya çalıştım. Hiçbir zaman yılmadım. İflas etsem de çalışmaya ve ayakta durmaya gayret gösterdim. Normalin üzerinde bir zeka, normalin üzerinde çalışmak ve normalin üzerinde bir cesaret sergilemek başarıyı getirecektir. Başarı için kesinlikle şansa inanmam. Şans seni bulmaz. Sen şansın olduğu yerde olacaksın. Cesaretinizi hiçbir zaman kaybetmeyin. Görünüş ve bilgi sonradan kazanılabilir, fakat karakter sonradan kazanılmaz . İnsan sabit bir varlık değildir. Sürekli değişim ve gelişim içindedir. Bu yüzden sizler de daima kendinizi geliştirmenin gayreti içerisinde olun.” (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim